VIJEĆE EVROPE

Dunja Mijatović pozvala vlasti u BiH da omoguće sigurno održavanje šetnje

Mijatović: Ovo je pitanje ljudskog dostojanstva. Avaz

Avaz.ba

6.9.2019

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas vlasti u BiH da omoguće sigurno održavanje 1. parade ponosa u Sarajevu, koja je zakazana za nedjelju, 8. septembar.

Ona je u saopćenju objavljenom na sajtu Vijeća Evrope pozvala vlasti da "poduzmu sve neophodne mjere da se omogući šetnja na miran i siguran način".

- Ovo je pitanje ljudskog dostojanstva i dužnosti da se podrže obaveze u vezi s ljudskim pravima. Pozivam političke lidere u BiH da se uzdrže od bilo kakvih poteza i diskursa koji bi spriječili LGBTI osobe da upražnjavaju svoje ljudsko pravo na slobodu okupljanja - naglasila je Mijatović.

Ona je dodala da su "LGBTI osobe integralni dio naših društava i da kao takve moraju biti u prilici da uživaju u ljudskim pravima i osnovnim slobodama, uključujući slobodu okupljanja i izražavanja, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi".

Mijatović je navela da su "šetnje instrumentalne u podizanju svijesti o ljudskim pravima LGBTI osoba".

Ona je naglasila da kao komesarka Vijeća Evropa za ljudska prava i državljanin BiH potpuno podržava ovaj događaj i smatra da je to važan korak prema garantiranju jednakosti svih građana u zemlji, kao i da je ovo za BiH lakmus test za poštovanje međunarodnog i domaćeg prava.

- Kao članica Vijeća Evrope, BiH mora garantirati ljudska prava i osnovne slobode koje su garantirane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - istakla je Mijatović.

I Društvo novinara BiH pozvalo je danas sve kolege i članove da profesionalno i u skladu s novinarskim normama izvještavaju o ovom događaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.