GRAČANICA

Gradina izložena zubu vremena, na ulazu kuća

Na posljednjoj sjednici GV vijećnik Edin Šehić je inicirao rješenje problema prilaza

Gradina je jedan od simbola grada. H. Čalić

Piše: H. Čalić

7.9.2019

Nacionalni spomenik Gradina u srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice, jedan od simbola grada, izložen je zubu vremena i godinama propada. Gradini se ne može ni prići, jer je na ulazu, osamdesetih godina prošlog stoljeća, sagrađena privatna kuća, pa vlasnik nikome, pa ni istraživačima, ne dozvoljava prolaz kroz dvorište, odnosno na Gradinu.

Da je bilo volje, ovaj problem mogao se davno riješiti otkupom kuće, pomoćnih zgrada i dvorišta.

Na posljednjoj sjednici GV vijećnik Edin Šehić je inicirao rješenje problema prilaza.

O ovome se i ranije razgovaralo, ali se malo konkretnog uradilo, gotovo ništa. Kod vlasnika kuće postoji volja da se njegovo imanje otkupi po povoljnim uvjetima, ali po tom pitanju bilo je malo komunikacije s Gradskom upravom u Gračanici.


Šehić: Riješiti problem. Avaz

Izabrana je i komisija za rješenje ovog problema. Iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK ističu da je lokalna zajednica dužna osigurati prilaz, a njihov posao je onda uraditi stručno idejno rješenje sanacije Gradine.

Da se može uraditi sve kad se hoće, govori i primjer stare džamije, drugog nacionalnog spomenika u Sokolu, koji je saniran i predat na korištenje novoformiranom aktivnom Udruženju “Gradina”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.