ŠOKANTNO

Nastavnik Mensud Hodžić iz Zenice još nije suspendiran, javnost zgrožena

Potvrđena optužnica zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi

Piše: D. PAŠALIĆ

6.9.2019

Hodžić još nije suspendiran. Avaz

Nastavnik Mensud Hodžić iz Zenice, protiv kojeg je na Općinskom sudu u Tešnju potvrđena optužnica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a zbog sumnji da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, još nije suspendiran s posla iako se protiv njega vodi krivični postupak.

Čeka potvrdu

Ova informacija zgrozila je bh. javnost, a prema riječima Esada Ćorovića, direktora škole "Musa Ćazim Ćatić" u Zenici, u kojoj je uposlen sporni nastavnik, on čeka potvrdu sa zeničkog suda da se protiv nastavnika vodi postupak na nekom od bh. sudova. 

- Ukoliko odgovor bude potvrdan, najvjerovatnije će ići privremena suspenzija. Ako se nakon postupka dokaže da je kriv, navjerovatnije će ići prekid radnog odnosa - kaže Ćorović.

Interesantno, Ćorović je potvrdio da je pitao Hodžića da li je upoznat sa informacijom koju je objavio portal Avaz.ba, odnosno, da je protiv njega potvrđena optužnica.

- On je rekao da ne zna ništa o tome - kaže nam Ćorović.

Posebno zabrinjava činjenica da je nastavnik Hodžić jučer uredno dostavio uvjerenje sa zeničkog suda, sa datumom 5.9. 2019. godine, kojim se potvrđuje da se protiv njega ne vodi postupak pred sudovima BiH, a da je upravo jučer potvrđena optužnica protiv njega.

Iako upoznat da je optužnica potvrđena, budući da je dobio poziv za izjašnjenje o krivnji za 30. septembar, Hodžić je, očigledno, svjesno priložio uvjerenje na kojem stoji da protiv njega nije potvrđena optužnica.

- Ako se utvrdi da se radi o obmani, sanckionirati ćemo i to – poručio je direktor Ćorović.

Zanimljivo je i to da na stranici Tužilaštva ZDK, iz kojeg nam je u ponedjeljak rečeno da se čeka tužilačka odluka u ovom predmetu, a koja je već davno donesena jer je optužnica krajem avgusta dostavljena tešanjskom sudu, do objave ovog teksta još nikada nije postavljena potvrđena optužnica protiv Hodžića.

Interesantno, za tri člana komisije, protiv kojih je, također, potvrđena optužnica, informacija o potvrđenoj optužnici uredno je objavljena na stranici Tužilaštva ZDK.

Pored potvrđene optužnice za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, protiv nastavnika Hodžića šest mjeseci Tužilaštvo istražuje prijavu navodne pedofilije.

Iako se jučer navršilo pola godine od prijave, još se ne zna epilog ovog slučaja, Inače, nakon šest mjeseci od pokretanja istrage, po zakonu, Tužilaštvo je dužno ili podignuti optužnicu ili donijeti naredbu o obustavi istrage, međutim, oni još rade predistražne radnje.


Javnost u nevjerici

I dok se direktor škole, umjesto da to čine pravosudne institucije i dostave informaciju na adresu škole, bori da dobije papir na kojem stoji da je protiv njegovog uposlenika, inače nastavnika koji radi sa djecom, potvrđena optužnica da bi ga suspendirao, javnost je u nevjerici da se pojedinci u društvu mogu i osjećaju nedodirljivim. 

Bez odgovora s Općinskog suda u Zenici

Naiče Arnaut, portparol Općinskog suda u Zenici, do objave ovog teksta, nije odgovorio na naš upit kako je moguće da je Mensud Hodžić jučer dobio papir iz ove pravosudne institucije da protiv njega nije potvrđena optužnica na bh. sudovima, kada je ona, kako su nam kazali iz tešanjskog suda, jučer potvrđena.

"Nijemi" i u Tužilaštvu ZDK

U Tužilaštvu ZDK, također, su „nijemi“ na naš upit kako je moguće da smo u ponedjeljak dobili odgovor da se čeka tužilačka odluka u predmetu protiv Hodžića, zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi, kada je u vrijeme pristizanja našeg upita optužnica bila podignuta i čekala se njena potvrda od strane postupajučeg sudije Općinskog suda u Tešnju.

Uzimao novac od kandidata

Podsjetimo, Hodžić se sumnjiči da je kao odgovorna osoba u svojstvu člana ispitne Komisije za vozače motornih vozila ZDK, primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smio učiniti. 

- Kao odgovorna osoba u članu ispitne komisije u toku polaganja praktičnog dijela vozačkog ispita, počinio je produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Kako sazanje „Avaz“, Hodžić je, stoji u optužnici, u više navrata uzimao novac od kandidata, kako bi im osigurao uredno, nesmetano, polaganje vozačkog ispita, a jedan od takvih slučajeva dogodio se 22.9.2018. godine, kada je u toku polaganja praktičnog dijela vozačkog ispita od kandidata uzeo 100 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.