HEĆIMA NEMA NI ZA LIJEKA

Nemaju posla, a oni koji imaju, operiraju nam srce za sitne pare: Ljekari odoše, ko će nas liječiti!

Osim niskih plaća, razlozi zašto odlaze su i nemogućnost stručnog profesionalnog usavršavanja i napredovanja u zdravstvenim ustanovama u kojima rade, neadekvatni uvjeti za rad, loše uređen zdravstveni sistem...

Odlučuju se za pronalazak angažmana u uređenim evropskim zemljama. Ilustracija

Piše: D.Bašić

7.9.2019

Redovi ispred stranih ambasada u Bosni i Hercegovini su, nažalost, sve duži, a samo unazad godinu našu zemlju je napustilo više od 20.000 ljudi, dok su se državljanstva odrekle 4.473 osobe.

Bosna i Hercegovina, nažalost, postaje zemlja koja svoj budžetski prihod povećava na osnovu građana koji se odriču državljanstva.


Loše uređen zdravstveni sistem

Među onima koji su napustili državu je pozamašan broj ljekara i zdravstvenih radnika. Iz države u kojoj su se školovali otišlo je prošle godine 400 ljekara, jer nema posla ili plaće nisu dovoljne da mogu sami živjeti od te zarade, pa se odlučuju za pronalazak angažmana u uređenim evropskim zemljama.

Heroji u bijelom, kako se često nazivaju ljekari koji svakodnevno spašavaju živote i brinu o zdravlju građana, svoje plaće smatraju mizernim pa je to, između ostalog, glavni razlog masovnog odlaska zdravstvenih radnika iz naše zemlje.


Selimić: Odlaze zbog niskih plaća. Avaz

Prema posljednjim istraživanjima, prosječna plaća ljekara opće prakse u FBiH se kreće od 1.080 do 1.180 KM, a specijaliste od 1.340 do 1.470 maraka. Dok u Republici Srpskoj neki ljekari rade čak za 950 maraka, a medicinske sestre za 500 do 600 KM.

Nažalost, u našoj zemlji ne postoje tačni podaci o evidenciji ljekara koji su je napustili. Poseban problem je što najviše odlaze mladi i najsposobniji kadar, svršenici medicinskog fakulteta i mladi specijalizanti koji bi okvirno za deset godina trebali preuzeti zdravstveni sistem.

Osim niskih plaća, razlozi zašto odlaze su i nemogućnost stručnog profesionalnog usavršavanja i napredovanja u zdravstvenim ustanovama u kojima rade, neadekvatni uvjeti za rad, loše uređen zdravstveni sistem...

Predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS Edo Selimić kazao je da plaće zdravstvenih radnika ni u jednom kantonu naše zemlje nisu iste.


Čekanje specijalističkih pregleda

- Sve se razlikuje od kantona do kantona. Međutim, mogu slobodno reći da su plaće mizerne, to nije dovoljno za život. Definitivno sve više odlaze iskusni ljekari, a i oni mladi koji tek treba da stječu iskustva. Bojim se posljedica svega ovoga - kazao je Selimić.

Istraživanja pokazuju da je standard država Evropske unije 362 ljekara na 100.000 stanovnika, dok je u BiH slika potpuno drugačija, pa se pretpostavlja da je oko 160 ljekara na 100.000 stanovnika. 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, najviše ljekara otišlo je u Njemačku i Sloveniju. Anesteziolozi, hirurzi, patolozi, radiolozi, pedijatri, psihijatri su neophodni našoj zemlji, ali ovaj problem je izražen već nekoliko godina te se nerijetko dešava da pacijenti u kliničkim centrima u BiH mjesecima moraju čekati na specijalističke preglede.


Prema posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i prema analizi "odliva mozgova", BiH je smještena na 140. mjesto od 144 rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Bučuk: Kod nas je sve drugačije

Jedan od najpoznatijih sarajevskih doktora Esad Bučuk kazao je da se na plaću dodaju skromna plaćanja dežura, rad nedjeljom i minuli rad.

- Kod privatnika je drugačije i sve ide prema dogovoru i ugovoru i, naravno, preko bankovnog računa. U Holandiji, Francuskoj i Belgiji plaće specijalista su od 4.000 do 5.000 eura. U Holandiji doktor ima oko 3.500 eura penzije. Kod nas je sve drugačije - kazao je Bučuk.

Plaće zdravstvenih radnika u inozemstva

Njemačka

Medicinska sestra 41.000 eura godišnje

Ljekar od 4.200 do 7.100 eura mjesečno

Italija

Medicinska sestra 30.361 eura godišnje

Ljekar 80.000 eura godišnje

Slovenija

Medicinska sestra od 620 do 995 eura mjesečno

Ljekar 1.890 eura mjesečno

Hrvatska

Medicinska sestra od 937 do 1.400 eura mjesečno

Ljekar od 1.865 do 3.389 mjesečno

Srbija

Medicinska sestra 340 eura mjesečno

Ljekar 770 eura mjesečno

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.