INICIJATIVE

BiH nema ni mlade, a kamoli da u službu vrati penzionisane policajce

Graničnoj policiji nedostaje čak 1.000 policajaca, a pomaže im 127 pripadnike iz drugih agencije

Kako na najbolji način zaštititi državnu granicu. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

9.9.2019

Hrvatska prvi put poslije rata u službu vraća 2.000 penzionisanih policajaca zbog migranata i potrebe pojačanog nadzora državnih granica, objavili su hrvatski mediji.

Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog višegodišnje migrantske krize i najava novog velikog vala migranata te prijeke potrebe da se granica što bolje zaštiti.

No, kada je u pitanju naša država, ovakva inicijativa ne da je nemoguća, nego je u domenu naučne fantastike. U prilog tome govori podatak da Graničnoj službi BiH nedostaje čak 1.000 policajaca, a mnogobrojni apeli upućeni Vijeću ministara nisu urodili plodom.

Kako tvrde naši sagovornici, BiH ne može zaposliti ni mlade, a kamoli vratiti penzionisane policajce u službu.

Posebno je zabrinjavajući podatak da Graničnoj policiji BiH za obavljanje redovnih poslova bez složenog stanja na granici nedostaje 375 policijskih službenika, što je za „Avaz“ upozorio i Zoran Galić, direktor Granične službe.

Kako bi se samo na istočnom dijelu granice pokrile sve moguće tačke prelaska u dužini oko 600 kilometara nedostaje čak 1.000 policijskih službenika.

Trenutno je u nadzoru granice BiH iz drugih agencija angažirano 127 policijskih službenika iz drugih agencije.

quote
<p>Graničnoj policiji problem predstavlja to što kada i dobije podršku mjerodavnih tijela za prijem novih službenika, za vrijeme koliko traje njihovo školovanje isti broj službenika ode u penziju.</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.