GRABOVICA

Ni 26 godina poslije nisu nađena tijela svih žrtava, počast odao i Dragan Čović

Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri godine, a najstarija Marko Mandić 87

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

9.9.2019

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Polaganjem vijenaca i svetom misom danas je u Grabovici, između Mostara i Jablanice,  obilježena 26. godišnjica zločina u kojem su pripadnici Armije RBiH ubili 33 civila hrvatske nacionalnosti.

Zločin je počinjen u noći sa 8. na 9. septembar. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri godine, a najstarija Marko Mandić 87, dok posmrtni ostaci 17 osoba još nisu pronađeni.

- Još jednom bih zamolio institucije da probamo naći jednu koščicu pa da za sljedeću godišnjicu možemo reći da smo pronašli jednu koščicu, ako ne možemo naći jedno tijelo - rekao je predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika „Grabovica 93“ Josip Drežnjak.

Pogotovo, naglasio je, kako u ovom slučaju „pravosuđe još šuti“ te da, osim dva pojedinačna predmeta, nema novih pomaka u rasvjetljavanju ovog zločina.

Odavanju počasti prisustvovala je i grupa veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije, odnosno, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO, HV-a, VRS i VJ.

- Želimo odati počast žrtvama. Težak je ovo dan za ovo područje. Bitno nam je da kao bivši neprijatelji odamo počast žrtvama koje su hrvatskom narodu jedna od najvećih tragedija u posljednjem ratu. Na taj način želimo poslati poruku za bolju budućnost, novim generacijama, od nas bivših boraca, poruke optimizma, ali i da možemo jedni drugima poslati poruke žalovanja i empatije - kazao je Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Vijence su na spomen-obilježje položile i delegacije HDZ-a BiH i HNS-a BiH, predvođene predsjednikom Draganom Čovićem.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.