SARAJEVO

Studentski domovi u novom ruhu dočekuju stanare: Obnovljeni paviljoni, novi namještaj, dobra hrana...

Mislim da uvjeti u domu nikad nisu bili bolji, u 4. i 7. paviljonu postavili smo novi inventar, madrace, namještaj, pločice...

Piše: S. MUHIĆ

10.9.2019

Potpuno novi inventar i u 4. paviljonu, koji je gotovo na nivou drugog - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Sarajevski Studentski centar ove godine svoje stanare dočekuje spremniji nego ikad. Posebno se to odnosi na dom na Bjelavama, gdje su ove godine, osim drugog paviljona koji ekskluzivno renoviran ranije, obnovljeni i četvrti i sedmi paviljon.

Više prijavljenih

Uskoro počinje i sanacija šestog paviljona, za šta je oko pola miliona maraka izdvojila Islamska zajednica. Također, Vlada Kantona Sarajevo finansirat će gradnju nove kotlovnice i utopljavanje objekata.

Kako nam je kazao direktor Studentskog centra Tarik Curić, četvrti i sedmi paviljon opremljeni su potpuno novim namještajem, bit će zamijenjena i stolarija...

- Mislim da uvjeti u domu nikad nisu bili bolji i zato pozivamo studente i roditelje da se odluče za smještaj u našem centru. Poboljšali smo kvalitet svih soba, u koje maksimalno može stati 1.700 studenata. Cijene su iste, od 110 do 260 KM, ovisno o tome da li je soba jednokrevetna ili dvokrevetna – rekao je Curić.

Rukovodilac Sektora za smještaj studenata Almir Škrijelj rekao nam je da je ove godine posebno mnogo urađeno na četvrtom (ženskom) i sedmom (muškom) paviljonu, koji imaju oko 300 kreveta.

- Oba ova paviljona sada su gotovo na nivou drugog paviljona, koji je i najskuplji. U 4. i 7. paviljonu postavili smo novi inventar, madrace, namještaj, pločice... Obnovit ćemo i stolariju. Osim toga, konstantno radimo na poboljšanju uvjeta u našim domovima, a što je prepoznato i po većoj zainteresiranosti studenata za život u domu. Ove godine prijavljenih je za oko 20 posto više nego prethodnih godina. Nadamo se da ćemo popuniti kapacitet od 1.700 mjesta – rekao je Škrijelj.

CURIĆ: Poziv studentima i roditeljima. Arhiv

Novi sadržaji

U Studentskom domu Nedžarići uvjeti za život studenata su odlučni, a još ranije su postavljeni svi novi madraci i prateća oprema.

Predsjednik Asocijacije studenata koji žive u domovima Kenan Velagić rekao je da studenti osjećaju da se diže standard, ali da se još toga mora uraditi.

- Uvjeti u domu mnogo su bolji nego ranije. Imamo dobru saradnju s menadžmentom, uvode se novi sadržaji – rekao je Velagić.

Studenti biraju obrok

Kada je u pitanju ishrana studenata, Curić je rekao da je dalje na snazi odluka o zabrani pravljenja fast-fud hrane i mesnih prerađevina.

- Orijentirani smo na variva i u ponudi svaki dan imamo oko 15 obroka. Otvorili smo novu kuhinju u Nedžarićima i kupili tri nova kipera za kuhanje, a proizvodimo svoje pekarske proizvode i kolače. Sve je pod strogom kontrolom i mi do sada nismo imali slučaj trovanja, jer vodimo računa o uvjetima. Novina je to da smo studentima dali da sebi kreiraju meni i da im se kuhaju obroci po izboru – naveo je Curić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.