UPOZORENJA Solidarnost s kolegama u USK

Prosvjetari u Federaciji BiH u srijedu stupaju u štrajk

Štrajk upozorenja bit će održan od 10.30 do 11 sati

Fena

Prosvjetari jedinstveni u ostvarenju svojih prava

Foto: Ilustracija


Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održat će generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u srijedu, 11. septembra, u periodu od 10:30 do 11 sati.

- Štrajk se organizira kao znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. septembra u generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plaća po osnovici koja je definirana i usvojena u septembru 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika s ostalim radnicima koji primaju plaću iz budžeta Unsko-sanskog kantona, kašnjenja isplate plaća i naknada za radnike zaposlene u sektoru obrazovanja na području USK, te ignorantskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH - navodi se u saopćenju.

Ističe se da su podršku generalnom štrajku upozorenja kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH dosad uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj djelatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbije ''Nezavisnost''.

- Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE) koji su, između ostalog, istakli da ''pristojne plaće i uvjeti rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema'' - saopćila je Služba za informiranje Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

NA VRH

Podijeli članak na