MIGRACIJE Direktor Službe za poslove sa strancima potvrdio

BiH u Srbiju protjeruje dvojicu migranata zbog prijetnje sigurnosti

Piše: S.K.

Ilustracija

Foto: Arhiv


Dvojica od petorice migranata koji su zadržani u februaru zbog sumnje da predstavljaju potencijalnu prijetnju zbog veza s terorističkim organizacijama, a koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, bit će protjerani iz naše zemlje, javio je BIRN. 

Nakon višemjesečne istrage koju je Služba za poslove sa strancima provela zajedno sa međunarodnim i domaćim sigurnosnim agencijama, odlučeno je da se dvojica migranata protjeraju u Srbiju, potvrdio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

- Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH bit će isporučena u Srbiju, gdje su prije ulaska u BiH posljednji put registrirani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju, jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji, oni nisu prijetnja za ovu zemlju - kazao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru ove godine smješteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Proces provjere informacija, prema Ujiću, bio je jako težak, a predmeti u vezi s ovim migrantima privode se kraju.

- Dugotrajan je to proces, jer mi ne možemo djelovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših sigurnosnih agencija, i same države porijekla spomenutih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja, dugo se čeka na provjere kada mi pošaljemo biometrijske podatke - pojasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet osoba koje se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još sredinom februara ove godine. Riječ je o osobama porijeklom iz Afganistana koje su u prva dva mjeseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

- Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo donijeti i odluku da im se, i ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mjere zabrane - rekao je Ujić.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registriran ulazak 43.000 migranata u našu zemlju. Odluka o protjerivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.

NA VRH