SAOPĆENJE

SDA: Nedopustivi pritisci MUP-a Kantona Sarajevo na Muju Aganovića

Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo

SDA: Nije bilo nikakve prijetnje. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

10.9.2019

Stranka demokratske akcije je osudila nalog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na temelju kojeg je predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović bio pozvan na informativni razgovor u Policijskoj stanici u Zenici. 

- Ocjena MUP-a KS da je Aganovićevo izlaganje dovodilo u pitanje javni red i mir apsolutno ne stoji, u što se može uvjeriti svako ko pročita ili presluša Aganovićevu, u suštini, benignu kritiku Parade i njenih pokrovitelja. Nikakve prijetnje, najave nereda ili bilo čega sličnog nije bilo u Aganovićevim riječima, te je sramni pokušaj MUP-a KS da nasilnom interpretacijom od te izjave napravi ''sigurnosni problem'' jasna nedemokratska poruka vladajućih struktura u Kantonu Sarajevo političkim neistomišljenicima - saopćili su iz SDA.

Oni su naveli kako se tim "želi reći da bi svako ko se usudi kritizirati Paradu, održanu pod pokroviteljstvom Fortine i Konakovićeve vlade, mogao da dobije poziv na razgovor u policiji, što podsjeća na prakse zastrašivanja iz mračnih vremena verbalnog delikta".

- Mujo Aganović je pripadnik Armije Republike BiH, heroj koji je žrtvovao svoje zdravlje za ovu zemlju i svaka institucija ima obavezu da se prema njemu ophodi s punim uvažavanjem. Tu obavezu u ovom slučaju MUP KS nije ispunio, zbog čega tražimo punu političku odgovornost Fortine i Konakovićeve vlade, te da upute javno izvinjenje Aganoviću - stoji u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.