PRES-KONFERENCIJA

Džindić: Dali smo rok od 10 dana da se riješi problem s rudnicima Zenica i Breza

Nermin Džindić. S. Saletović

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

10.9.2019

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održali su danas sastanak s predstavnicima rudara rudnika Breza i Zenica.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da su pokušali napraviti hronologiju problema koji datira od 2009. do 2015., kada ni marka za doprinose nije uplaćena, te da je Vlada od 2015. naložila uplaćivanje.

- Sada je došlo na naplatu sve iz prošlosti. Oko 14 miliona za Brezu, 6,5 miliona KM ''Elektroprivreda'' će dati za Brezu. Za Zenicu nismo uspjeli naći rješenje. Zenica je dužna 141 milion poreza. Produktivnost 280 tona godišnje po rudaru, a rudnik Gračanica 1.760 tona po rudaru. U Zenici svaka tona proizvodi gubitak - kazao je Džindić.

Dodao je da ''Elektroprivreda'' ide u fazu rekonstruiranja i da mora donijeti bolju i efikasniju upravu.

- Dobili smo zahtjev sindikata za sastanak s Vladom u kojem se traži da se odblokira račun da se detektiraju krivci, restrukturiranje, bolji uvjeti u rudnicima i rekalkulacija cijene uglja. Restrukturiranje će biti pokrenuto i mora se uraditi. Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi s rudnicima Zenica i Breza. Vlada FBiH će iznijeti opcije kako da se problem u Zenici kratkoročno riješi, a onda dugoročno. Ne možemo dozvoliti da direktor rudnika ima 4.500 plaću, a da nema prijedlog za rješenje, ja ću danas tražiti njegovu smjenu. Zabrana je zapošljavanja u EPBiH - kazao je Džindić.

Kazao je da je današnji štrajk trebao biti pred "Elektroprivredom BiH".

Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Bajazit Jašarević je rekao da, koliko god se trudili za rudnik Zenica, nisu mogli naći rješenje za izlazak iz ovakve situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.