REAKCIJA

MUP KS: Mujo Aganović je pozvan na razgovor zbog izjave

Aganovića su, kako navode, pozvali na razgovor temeljem policijskih ovlaštenja propisanih Zakonom o policijskim službenicima

Aganović: Oštar govor. Avaz

Avaz.ba

10.9.2019

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćila je da je Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH, pozvan na razgovor u cilju provjere argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave te prikupljanja eventualnih saznanja.

Aganovića su, kako navode, pozvali na razgovor temeljem policijskih ovlaštenja propisanih Zakonom o policijskim službenicima, kojim je utvrđeno policijsko ovlaštenje pozivanje i obavljanje službenog razgovora.

- Uzimajući u obzir izjavu koju je javnosti, prilikom održavanja javnog skupa u Sarajevu 7. septembra 2019. godine, dao M. A., a u kojoj je, u kontekstu najavljenog javnog skupa za naredni dan, između ostalog, u jednom momentu rekao sljedeće: „Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti“, Uprava policije MUP-a KS se, s obzirom na aktuelni sigurnosni ambijent koji je vladao u tom trenutku, u cilju provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju skupa najavljenog za 8. septembar 2019. godine, obratila Upravi policije MUP-a ZDK, radi obavljanja zakonitog službenog razgovora s navedenim licem i dostavljanja eventualnih saznanja u vezi s predmetnim postupanjem – stoji u saopćenju Uprave policije MUP-a KS.

Poruke je uputio ambasadoru SAD u BiH Eriku Nelsonu (Eric) uoči Povorke ponosa u Sarajevu.

- Ovo je teroriziranje građana. Neka rade u svoja četiri zida šta god žele, ali javno paradirati, provocirati i terorizirati građane niko nema pravo, čak ni američki ambasador sa zastavom na Američkoj ambasadi. Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što čini za ovu državu i mi to ne zaboravljamo, ali nemojte ni vi zaboraviti da ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin - kazao je Aganović dan prije Bh. povorke ponosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.