SAZNAJEMO

Drama u RMU Zenica: Trojicu rudara odvezla Hitna pomoć, nastavljen štrajk glađu!

Radnički neposluh i štrajk uslijedili su nakon blokiranja računa RMU Zenica, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci

Pozlilo rudaru u Staroj jami. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić

10.9.2019

Rudaru Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica pozlilo je oko 19.30 sati, saznaje “Avaz”. Na licu mjesta intervenirala je Hitna pomoć, koja je povrijeđenog rudara prevezla u Kantonalnu bolnicu Zenica. U međuvremenu je još dvojici rudara, zbog izgladnjelosti pozlilo pa ih je hitna pomoć prebacila u bolnicu.

Podsjetimo, prva i druga smjena pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame i odbijaju izaći, a poručili su da štrajkuju glađu.

Prema riječima NIjaza Varde, predsjednika sindikata RMU Zenica, njegovom kolegi Zehrudinu Mahmiću pozlilo je najvjerovatnije zbog izgladnjelosti. 

S lica mjesta: Zatvorene kapije. D. Pašalić

- Rudari već šest dana čekaju plaću i topli obrok. Istrošili su se pred opremanje djece koja su krenula u školu. Mnogi nemaju za hljeba, tako da je ovo i za očekivati. Situacija je alarmantna jer se još rudara, mojih kolega, ne osjeća dobro - kazao je Vardo.

Rudarima se pridružuje i treća smjena, koja će, također, sići u jamu, ali odbijaju raditi i štrajkovat će zajedno sa ostale dvije smjene.

Radnički neposluh i štrajk uslijedili su nakon blokiranja računa RMU Zenica, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.