NA LICU MJESTA Smajo Doglod, rudar jame Stranjani

Očajni vapaj zeničkih komorata: Mi više nemamo gdje - ni kući ni u rudnik

Više od 150 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica provelo noć u utrobi jame

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

Više od 150 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica provelo je noć u utrobi jame. Gladni, iscrpljeni i iznemogli, rudari su poručili kako odbijaju izaći iz jame do daljnjeg, a da ne planiraju prekinuti štrajk glađu.

Situacija je alarmantna i u pogonu Stranjani, gdje se nalazi pedesetak rudara koji apeliraju da se što prije pronađe neko rješenje.

- Apeliram da se ovo privede kraju i okonča agonija. Kada se definitivno proglasi štrajk, razmišljamo i izlasku na ulice s porodicama i blokadu puta Kočevskog sliva. Mi više nemamo gdje, ni kući ni u rudnik - kazao je Smajo Doglod, rudar jame Stranjani.

Ističe da je interesantno kako se veoma malo govori o neisplaćenom, a pošteno zarađenom topom obroku.

- Da jama Raspotočje nije doživjela ono što se dogodilo, blokade ne bi bilo. Ovo je zaista alarmantno, ne samo za rudare nego kompletan grad Zenicu - poručio je Doglod, dodajući da je trojici komorata ukazana ljekarska pomoć, a da se i drugi ne osjećaju najbolje.

Podsjetimo, do sada je zenička Hitna pomoć imala šest intervencija usljed pogoršanog zdravstvenog stanja rudara, koji su prebačeni u zeničku bolnicu.

NA VRH

Komentari