VELIKA BRITANIJA

"The Guardian" o posjeti reisa Kavazovića i Komšića Velikoj Britaniji

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH pročitao je nekoliko ajeta iz Kur'ana na misi zahvalnici

Reis Kavazović s porodicom Pedija Ešdauna. Twitter

Fena

11.9.2019

Nekadašnji premijeri, sadašnji parlamentarci, diplomate i vojna lica popunili su sva mjesta u Vestminsterskoj palači kako bi odali počast nekadašnjem lideru liberalnih demokrata Pediju Ešdaunu (Paddy Ashdown), koji je opisan kao "čovjek od ideala". 

Nekadašnji premijeri Toni Bler (Tony Blair), Gordon Braun (Brown), Dejvid Kamerun (David Cameron) i Džon Mejdžor (John Major) pridružili su se Ešdaunovoj udovici Džejn (Jane) i njihovim dvoje djece, unucima i rodbini na misi zahvalnici. 


Mudri državnik

Ešdaun je umro 22. decembra 2018. u 77. godini, nedugo nakon što je saopćio da pati od raka mokraćnog mjehura.

U obraćanju u kojem je Ešdaun opisan kao "snažni mladi marinac" koji je kasnije postao "mudri državnik", Mejdžor je kazao da je on bio njegov politički protivnik koji mu je kasnije postao prijatelj, navodi britanski "The Guardian".

- Pedi je bio lider nacije, a nije bio politički oportunista. Nikada nije bio tipični političar zbog čega je rijetko bio predvidiv. U privatnom životu je bio jednako energičan kao u javnom - kazao je Mejdžor.

Uvijek je stremio ka unapređenju međunarodne saradnje, koristeći se "razumom i konsenzusom, a nikada nije pribjegavao plemenskoj politici".

- On je bio čovjek od ideala. Nikada ne bi sklapao nesvrsishodne sporazume. Niti jedan trenutak Pedijevog života nije bio uzalud potrošen. Ispunio si svoju dužnost. Počivaj u miru, Pedi, počivaj u miru - kazao je bivši premijer u emotivnom govoru.

Prenošenjem njegovog oficirskog mača od ulaza u opatiju do visokog oltara na misi zahvalnici je obilježena Ešdaunova služba u Kraljevskim marincima, u kojima je služio u specijalnom odredu.

Kasnije je postao zastupnik za Yeovil i vođa liberalnih demokrata između 1988.-1999. Tokom tog perioda je pretvorio stranku u moćnu treću političku silu, a stranačke kolege, uključujući bivšeg čelnika Liberalne stranke Dejvida Stila (David Steel) i dugogodišnju zvaničnicu stranke Širli Vilijams (Shirley Williams), također su došli da mu odaju počast.

Na misu zahvalnicu je došlo oko 2.200 ljudi.

Bivši vođa liberalnih demokrata Nik Kleg (Nick Clegg) pročitao je citat iz pogrebnog govora, koji se pripisuje Periklu: "Naš ustav nazivamo demokratijom, jer vlast je u rukama, ne manjine, već cijelog naroda."

Ešdaun bi želio da se pročita taj citat, kazao je Kleg. Ali čak "ni Pedi" nije mogao pretpostaviti kako bi govor, koji je napisan tako davno, mogao "imati toliku relevantnost danas", dodao je on.

Ešdaunovo vrijeme kao visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i specijalnog predstavnika Evropske unije nakon što je odstupio kao parlamentarni zastupnik jedan je od spomena vrijednih trenutaka u "izvrsnom životu", napisao je Ian Petrik (Patrick), njegov bivši privatni sekretar.

On je "iskorijenio korupciju, uspostavio multietničke institucije i vladavinu zakona, doveo ratne zločince pred lice pravde i pomogao u izgradnji počivališta za sve one ubijene u Srebrenici".

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović pročitao je nekoliko ajeta iz Kur'ana na misi zahvalnici, kojoj je prisustvovao i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.


Efikasno vodstvo

Pedi Ešdaun rođen je u Nju Delhiju i odrastao je u Sjevernoj Irskoj.

- Malo je ljudi sigurno imalo takvu raznolikost karijere i mogućnosti za efikasno vodstvo kao što je Pedi Ešdaun - rekao je dekan Vestminstera, velečasni Džon Hal (John Hall).

Lord Stil opisao je misu kao vrlo posebnu priliku, dodavši da je "bio fantastičan vođa i veoma dobar prijatelj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.