SAOPĆENJE

Kožul: Stabilizirati odnose unutar konstitutivnih naroda u BiH, EU i NATO nam moraju biti cilj

Kožul: Pozvao na dogovor. Avaz

S.K.

11.9.2019

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul istakao je da bez političke stabilnosti nema ni stabilne vlasti i da to na svojoj koži osjećaju i građani BiH, ali i evropski partneri.

On je pozvao na dogovor kako bi profunkcionirala oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i parlamentarni odbori.

- Moramo stabilizirati odnose unutar konstitutivnih naroda, pokušati naći kompromis u svim važnim stvarima za BiH. Pred BiH je niz značajnih koraka u procesu euroatlantskih integracija kojih se moraju rješavati. Za to je opet potreban dogovor partnerskih stranaka. Kriza oko uspostave vlasti na svim nivoima u BiH ne šalje dobru poruku svijetu i nije dobra ni za koga. Sve pretpostavke oko formiranja Vijeća ministara su ispunjene u avgustu, sukladno dogovoru lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a, što je rezultiralo potpisom Načela o uspostavi vlasti. Nažalost, dogovor nije ispoštovan zbog uvjetovanja iz Sarajeva - navodi se u saopćenju.  

Kožul je istakao da se HDZ BiH i HNS zalažu za što hitnije i bezuvjetno formiranje Vijeća ministara da bismo konačno implementirali izborne rezultate i počeli se baviti rješavanjem ozbiljnih pitanja u BiH koja čekaju i iz dana u dan se stvaraju nova.

- Ključno je da se što prije predstavnici stranaka vrate razgovorima i učine sve kako bi BiH mogla ostvariti najvažnije vanjskopolitičke ciljeve - kazao je Kožul.

On je dodao da hrvatska politika u BiH nema dvojbi oko euroatlantskih integracija jer za njih nema alternative.

- No, za to nam trebaju vjerodostojni partneri i vjerodostojne institucije s punim izbornim legitimitetom na nivou BiH. To u ovom trenutku nemamo, jer Vijeće ministara u tehničkom mandatu s dupliranjem najvažnijih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti to nije - zaključio je Kožul.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.