ALARMANTNO

„Grdosije“ od bombi niču kao gljive poslije kiše: Ne daj Bože da puknu

U bombama ima 300 kilograma željeza, jer su pravljene da geleri budu što veći i da nanesu što veću štetu

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

11.9.2019

Fahrudin Solak, direktor FUCZ. Avaz

Na gradilištu tržnog centra "Bingo" kod RTV doma u Sarajevu „grdosije“ od bombi, teške i po 500 kilograma, niču kao gljive poslije kiše.

U proteklih nekoliko dana pronađene su čak četiri bombe koje su, kako je potvrđeno, bačene tokom Drugog svjetskog rata. Posljednja je uočena jutros te su deminerske ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), na čijem je čelu Fahrudin Solak, imale pune ruke posla.


Provjera upaljača

Demineri su, kao i u ranijim slučajevima, najprije izvršili provjeru upaljača bombe te su naišli na problem.

- Ovaj slučaj je izuzetno opasan. Posljednja krila bombe obično otpadnu tokom leta ili u dodiru s površinom, a to ovog puta nije bio slučaj – pojašnjava nam Solak.

Ukoliko upaljač bude deaktiviran na mjestu pronalaska, bomba će biti prenesena na sigurnu lokaciju za uništavanje. Solak nam je potvrdio da nije isključena mogućnost da se pronađe još bombi.

- Uvijek postoji mogućnost jer je cijelo Sarajevo bilo predmet bombardiranja. Pronalazili smo bombe i u Buča Potoki, na Malti, na Alipašinom Polju, C-faza... Upravo iz tih razloga naša ekipa dežura na licu mjesta. Svi zemljani radovi se obavljaju pod našom kontrolom, a zemlja se skida pažljivo, sloj po sloj – naglašava Solak.

Dodaje da se bombe nisu aktivirale jer inercija nije bila dovoljna pa je upaljač zakazao.

- Ako pričamo konkretno o ovom području kod RTV doma, tu je nekada bio močvarni teren. Dakle, bombe su pale u mekano, pa se nisu aktivirale. Postoji mogućnost i da je sam upaljač zakazao – govori Solak.


Velika razorna moć

Demineri su pod velikim pritiskom, jer je riječ o izuzetno razornim bombama.

- Ne daj Bože da pukne. Ne želimo o tome ni razmišljati. One su napravljane da imaju veliku razornu moć i mogu napraviti krater prečnika 30 metara. U njima ima 300 kilograma željeza, jer su pravljene da geleri budu što veći i da nanesu što veću štetu. To je slučaj kada su u zemlji. E, sada, zamislite šta bi se dogodilo kada su one iznad površine zemlje – zaključio je Solak.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.