RMU ZENICA

Pogledajte video: Uplakani rudari, nakon više od 24 sata, napustili jamu

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

11.9.2019

Nakon više od 24 sata rudari su uplakani izašli iz Stare jame u Zenici.

Podsjetimo, ranije je dogovoreno da rudarima Rudnika mrkog ugla Zenica do kraja dana budu isplaćeni topli obroci, a 15. septembra će biti isplaćene i plaće.

- Vidjeli ste svi, snimili ste sve, koliko nas je izašlo iz jame. To je jedna smjena, to su ti ljudi koji rove i manje od jedne smjene. Ima ih ovdje u rudniku Zenica što ih treba čistiti kao i u Vladi gore. Mi se osjećamo ponosno što smo bili od jučer. Ja sam sinoć sišao. Bio sam jučer u Sarajevu, sinoć sam sišao u 23 sata da budem sa svojim komoratima dole i rekao sam neću izaći iz jame dok se ovo ne riješi - rekao je Elvedin Avdić, predsjednik podružnice Sindikata Stara jama. 

Porezna uprava FBiH je već dobila napismeno nalog od "Elektroprivrede BiH" da izvrši uplatu sredstava.

Na sastanku u Vladi Federacije BiH između ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića postignut je dogovor. Odnosno, zadužen je direktor EPBiH Bajazit Jašarević da uplati rudniku Zenica sedam i po miliona KM, a Brezi milion manje.

EPBiH je dat rok od 60 dana da naprave pregled stanja u rudniku Zenica.

Ispred Stare jame, komoratima se obratio Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, kojeg su rudari dočekali aplauzom, skandirajući "Sinane, Sinane...".

Nakon obraćanja Husića, rudari su skinuli natpis "radnički neposluh" s kapije Stare jame. 

Porezna uprava FBiH je već dobila napismeno nalog od "Elektroprivrede BiH" da izvrši uplatu sredstava. Direktor EPBiH Bajazit Jašarević zadužen je da uplati rudniku Zenica sedam i po miliona KM, a Brezi milion manje.


Nakon više od 24 sata štrajka - Avaz
Izlazak komorata iz jame - Avaz
Kolege dočekale rudare - Avaz
Uplakani rudari nakon izlaska - Avaz
Dnevni avaz
+2

EPBiH je dat rok od 60 dana da naprave pregled stanja u rudniku Zenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.