SARAJEVO Operativni tim za praćenje izgradnje saobraćajnice održao prvu sjednicu, slijedeća 18. septembra

Vlada KS: Firma "Penny plus" žalila se zbog javnog interesa i blokirala izgradnju Prve transverzale

Na sutrašnjoj sjednici Vlade KS razmatrat će se dvije tačke dnevnog reda a tiču se otkupa dvije velike parcele na trasi između Kranjčevićeve ulice i Ulice Braće Begić, rekao Forto

S. M.
11.09.2019 18:31

Prvi sastanak Operativnog tima: Prisutni predstavnici svih institucija uključenih u realizaciju projekta

Foto: Avaz

Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas prvi radni sastanak na kojem su usvojeni zaključci u cilju intenziviranja projekta izgradnje Prve transverzale

Sastanak je organiziran na inicijativu premijera KS Edina Forte, uz kojeg ovaj tim čine i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, načelnici općina Centar, Vogošća i Novo Sarajevo Nedžad Ajnadžić, Edin Smajić i Nedžad Koldžo, te direktori Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve KS Mirza Hulusić i Selmir Kovač, kao i kantonalni pravobranilac Kemal Karić.

  • Na sastanku učestvovali i načelnici općina
    Na sastanku učestvovali i načelnici općina Foto: (Avaz)

Dogovoreno je da se održi sastanak Ministarstva pravde i uprave KS, Zavoda za izgradnju KS, Pravobranilaštva i Kantonalnog suda o temi proglašenja javnog interesa izgradnje trase Prve transverzale, na području općine Centar, s obzirom da je pokrenut upravni spor od strane firme "Penny plus" kojim se blokira to proglašenje. Kako je istaknuto, cilj je da se to pitanje što prije riješi.

- Na sutrašnjoj sjednici Vlade KS razmatrat će se dvije tačke dnevnog reda a tiču se otkupa dvije velike parcele na trasi između Kranjčevićeve ulice i Ulice Braće Begić. Pravobranilaštvo je upravo dalo pozitivno mišljenje. Nakon davanja saglasnosti Vlade, odluke o otkupu ovih parcela biće upućene na razmatranje Skupštini na septembarskoj sjednici - rekao je Forto.

Jedan od zaključaka je i da će Ministarsvo saobraćaja KS u saradnji sa Općinom Centar pristupiti rušenju objekata koji se nalaze na već otkupljenim parcelama između ulica Kranjčevićeva i Braće Begić na trasi ove transverzale, a što će se, kako je najavio Forto, definirati sporazumom koji će se potpisati ove sedmice.

  • Hulusić i Forto
    Hulusić i Forto Foto: (Avaz)

Bit će upriličen i sastanak predstavnika Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje razvoja, Ministarstva saobraćaja i Općine Vogošća sa predstavnicima "BH Gasa" o temi izmještanja gasovoda sa lokaliteta Prve transverzale u pomenutoj općini. 

Dogovoreno je također i da Općina Centar intenzivira razgovore sa stanarima objekata kolektivnog stanovanja u ulicama Halida Kajtaza i Tešanjska te da do narednog sastanka Operativnog tima pripremi informaciju o statusu stanova u tim objektima sa prijedlozima rješenja.

Kako je navedeno, Općina Centar formirala je svoj tim za rješavanje problematike Prve trasnverzale koji održava sastanke svakog utorka, dok će se sastanci Operativnog tima za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale, prema najavama premijera Forte, održavati svake srijede. Naredni sastanak je 18. septembra u 15 sati.

Komentari

NA VRH