PRIZNANJE

Miroslav Lajčak od sutra počasni doktor Sveučilišta u Mostaru

Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, znanosti, sporta i obrazovanja - istakao je on

Miroslav Lajčak. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

11.9.2019

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši predsjedavajući Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visoki predstavnik u BiH sutra će dobiti titulu počasnog doktora Sveučilište u Mostaru. 

Nakon dodjele počasnog doktorata Miroslav Lajčak održat će predavanja na Sveučilištu u Mostaru. 

Komisija je za izbor Lajčaka u knjižici, koja se štampa u ovakvim prilikama, istakla kako je on često naglašavao u svojim javnim istupima da je nepravedno i licemjerno Bosnu i Hercegovinu zvati propalom državom, jer je Bosna i Hercegovina ono što je međunarodna zajednica napravila od nje.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako Sveučilište u Mostaru izuzetno cijeni Lajčakova nastojanja da se ljestvica vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu nauke, kulture i obrazovanja te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem.

I zaista naučnici najbolje mogu preuzeti znanje od razvijenih i kritički ga prenijeti mladima. Upravo su znanstvenici najbolji učitelji i učenici. Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekova uma i ruku - istakao je Tomić. 

Miroslav Lajčak je napisao kako je "Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, znanosti, sporta i obrazovanja. Istovremeno, jedinstvenu društvenu i vjersku raznolikost Vaše zemlje, čiji je jedan od simbola nedvojbeno Mostar, doživljavamo kao Vaše bogatstvo i istinsku vrijednost".

Iz nevladine organizacije HNS, najavljen je susret Miroslava Lajčaka i Dragana Čovića na čiju je inicijativu Sveučilište u Mostaru i odlučilo dodijeti slovačkom diplomati počasni doktorat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.