REAKCIJE

Ministarstvo formiralo komisiju koja će utvrditi sve o kapitalnim ulaganjima u Zavodu Pazarić

Na sjednici Vlade FBiH, kada su razmatrani i primljeni k znanju izvještaji o prošlogodišnjem radu svih zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, vio je i direktor Zavoda Pazarić, ali ništa tada nije pomenuo

Drljača: Nadležni da temeljito obave kontrolu. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

11.9.2019

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH formiralo je komisiju koja treba da utvrdi dešavanja sa svim kapitalnim ulaganjima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić od 2009. do 2018. godine.

Rekao nam je to Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, nakon što je direktor Zavoda „Pazarić“ Redžep Salić, koji je na toj funkciji od aprila, danas tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iznio šokantne detalje o friziranom izvještaju o radu zavoda za prošlu godinu, mogućem milionskom kriminalu, lošim uvjetima u kojim žive djeca i štićenici zavoda.

-S obzirom da postoje indicije da su rađene određene nepravilnosti, 3. jula je Upravni odbor Zavoda dao saglasnost direktoru da obavijesti FUP, SIPA-u i Tužilaštvo BiH da obave kontrolu. Nadležne agencije trebaju zaista temeljito da urade to što treba – kazao je ministar Drljača.

Naglasio je da je na sjednici Vlade FBiH, kada su razmatrani i primljeni k znanju izvještaji o prošlogodišnjem radu svih zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, prisustvovao i direktor Zavoda Pazarić, ali ništa tada nije pomenuo.

-Ministarstvo je otvoreno za saradnju. Mi želimo da ove ustanove dovedemo na zelenu granu – rekao je Drljača.

On je napomenuo i da su ombudsmeni u svom specijalnom izvještaju, kojeg su objavili 2018. godine, utvrdili određena poboljšanja u ustanovama za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.