MOSTAR Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH

Susret Čovića i Lajčaka: Kroz zajednički dijalog do hitne uspostave vlasti, ključni procesi nakon kongresa SDA

Govoreći o važnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat

M. Sm.
12.09.2019 10:51

Čović i Lajčak: Zahvala na podršci

Foto: M. Smajkić

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopćeno iz HNS-a, tema razgovora bila aktuelna politička, ali i sigurnosna situacija u BiH.

Govoreći o važnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoima, Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat.

Na sastanku je istaknuto kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera u BiH, odnosno SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

Čović je, također, naglasio kako su predstavnici hrvatskog naroda isključivo opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO savez, kao i na saradnju i stabilizaciju odnosa pri pronalasku kompromisa u svim važnim stvarima za BiH.

- Izražena su očekivanja o ubrzanom procesu reformi i integraciji u Evropsku uniju i NATO savez, kao i skorom formiranju vlasti da bi profunkcionirale institucije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i parlamentarni odbori, ali i kako bi se uspostavilo Vijeće ministara BiH - naveli su iz HNS-a.

Čović je kazao kako očekuje da se ključni procesi završe nakon subote. 

- Nadam se da će nakon subote i kongresa SDA doći do završavanja političkih procesa unutar nekih političkih stranaka u BiH, tu mislim na SDA, te da ćemo krenuti razgovarati o nekim ključnim pitanjima kako bi profunkcionirala vlast u BiH - kazao je Čović

Također, Čović je zahvalio Lajčaku na razumijevanju i podršci koju je Republika Slovačka tokom šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU pružila BiH.

Inače, danas će Lajčaku na Sveučilištu u Mostaru biti dodijeljena titula počasnog doktora.

NA VRH