SAZNAJEMO Privedeni u prostorije FUP-a u Mostaru

„Avaz“ objavljuje imena i ostalih uhapšenih u akciji „Orka“

M. Aščić
12.09.2019 11:19

Uhapšeni dovedeni u prostorije FUP-a

Foto: Avaz

U akciji Federalne uprave policije (FUP) kodnog naziva „Orka“ do sada je uhapšeno 13 osoba, a jedna se nalazi u Hrvatskoj na izdržavanju kazne.

Osim Rahmana Begluka, koji je okarakteriziran kao vođa grupe, uhapšeno je na desetine osoba koje su s njim usko sarađivale. Rahman je odranije poznat policijskim i pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, a hapšen je 2017. u akciji FUP-a pod nazivom "Shark", također zbog pljačke tržnih centara, kao i 2018. godine zbog brojnih pljački na području Hercegovine.

U ovoj kriminalnoj grupi, kako nezvanično saznajemo, nalaze se i članovi njegove uže porodice. "Avaz" otkriva imena i ostalih uhapšenih.

Riječ je i o Alenu Begluku i Jozi Markiću. Oni su s Rahmanom hapšeni i 2017. godine. Uhapšen je i član porodice M. Begluk, koji je 1991. godište.

FUP je saopćio i inicijale svih uhapšenih: M. B. (1991.), A. B. (1984.), J. M. (1983.), S. Ć. (1978.), Z. M. (1972.), F. P. (1986.), M. P. (1981.), S. H. (1991.), M. O. (1984.), Z. H. (1990.), R. G. (1980.), N. B. (1992.), dok se Z. G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj.  

- Radi se o osobama koje su odranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti - kažu iz FUP-a.

Za sada je pronađena velika količina oružja i pištolja, ali i eksploziva.

Podsjetimo, na području Federacije BiH u toku je opsežna akcija FUP-a "Orka", usmjerena protiv kriminalne grupe od 14 članova, koji se dovode u vezi s krivičnim djelima organizirani kriminal, razbojništva, teške krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Radi se o višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela, odranije poznatim pravosudnim institucijama.

Kako saznaje "Avaz", pojedini se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, ali su ova krivična djela vršili u vrijeme vanzavodske pogodnosti.

Tagovi

FUP Orka
NA VRH