MOSTAR

Džindić: Ostajem pri zahtjevu da direktor RMU Zenica podnese ostavku, rudnik mora dobiti novu Upravu i plan

Ukupna dugovanja prema Poreznoj upravi 473 miliona maraka

Nermin Džindić. Ž. Miličević

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

12.9.2019

RMU Zenica mora dobiti novu Upravu, strategiju i novi plan, rekao je nakon današnje sjednice Vlade FBiH federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Nakon što uprave rudnika nisu mogle iznaći sredstva i rješenja, problem je kulminirao i došlo se na ideju da se zaustavi proizvodnja i organizuje štrajk. Od 2009. do 2015. godine skoro pa svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku porezih obaveza, to mora doći nekad na naplatu i to je upravo sad - rekao je Džindić. 

On je rekao da su ukupna dugovanja prema Poreznoj upravi 473 miliona maraka, a da polovinu od toga duguju rudnici Breza i Zenica.

- Breza, obračunato za tekuću godinu 6,9 miliona, govorim o porezima za 2019. godinu. Uplaćeno je 1,6. Dakle vidimo iz ovog samo jednog podatka da se ne plaća. I za Zenicu, 8,7 miliona obračunato, uplaćeno 1,1. Dakle, ovo se mora promijeniti. 

Ministar Džindić je istakao i kako je neophodna reorganizacija rudnika te kako ostaje pri svom zahtjevu da direktor RMU Zenica podnese ostavku.

- Još uvijek stoji moj otvoren poziv da direktor RMU Zenica podnese ostavku, još uvijek nije i nadam se da hoće. Nadam se da će generalni direktor "Elektroprivrede BiH" reagirati, kao što je reagirao jučer kada je poslao prem Vladi FBiH akt kojim želi da se razriješi direktor za proizvodnju u rudnicima, kod mene je i taj papir u kojem navodi određene razloge zbog čega se odlučio na takav poziv, sazvao hitnu sjednicu Nadzornog odbora i danas je Vlada po hitnom postupku razmatrala ovu informaciju i donijela zaključak da se daje saglasnost Nadzornom odboru "Elektroprivrede BiH" da se razriješi izvršni direktor za proizvodnju i prethodnu saglasnost za imenovanje v. d. direktora do okončanja konkursne procedure - rekao je Džindić. 

On je naveo i kako prema ovoj istoj metodologiji treba smijeniti direktora RMU Zenica i sve one druge koji dovode do ovakvog stanja. 

- Slijedi nam reorganizacija rudnika i izmjena osoba koje su zaustavile taj proces. Nažalost, čuo sam puno stvari koje ranije nisam vidio ni znao. A to je da informacija od generalnog do izvršnog direktora putuje pet–šest dana, ona mora putovati od jedne do jedne i po sekunde. Čuli smo da se određeni direktori ne mogu smijeniti, svako ko stoji na tom putu treba biti zamijenjen – rekao je Džindić.

On je naveo da je RMU Zenica od Nove godine do danas u minusu 6,5 miliona KM, navodeći da gubici nastaju zbog tri jame, odnosno radilišta koji su u problemima.

Pojasnio je i kako je dogovoreno da se RMU Breza zaduži dodatno i da se iz tih sredstava deblokira račun, isplate plaće te nastavi rad, a da se za RMU Zenica ide na rješenje avansnog plaćanja. Uvjet je da se u 60 dana donese sanacioni plan za RMU Zenica. 

- Ono što struka kaže, tako će se i uraditi - zakljuio je Džindić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.