PRES-KONFERENCIJA

Dijalizni bolesnici kreću u proteste: Jedni će na ulice, drugi će se isključiti s dijalize

Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru, kazao Žuljević

S pres-konferencije: Postoji sve osim organizacije. M. R. S.

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

12.9.2019

Ponovni protest i isključenja s dijalize jedini su način koji nam preostaje da natjeramo odgovorne da rade svoj posao te od danas počinju organizacijske pripreme za to. Kazao je to danas Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, na pres-konferenciji o doniranju i transplantaciji organa.

Žuljević je istakao kako će u novembru biti dvije godine od donošenja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva, ali je broj transplantacija čak smanjen umjesto da je povećan.

- Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru. Stanje na dijalizama u FBiH je katastrofalno i treba zanoviti više od 80 posto dijaliznih aparata. Ovo će biti godina s najmanje transplantacija. Do sada ih je urađeno tek sedam, a ranije ih je bilo oko 20. Pacijenti su ogorčeni i ljuti – istakao je Žuljević.

Enisa Mešić, član Upravnog odbora Donorske mreže, naglasila je da se u BiH godišnje uradi toliko transplantacija koliko u svijetu svaki sat te poziva državu BiH da se pokrene i sankcionira neprovođenje zakona.

Na pres-konferenciji je istaknuto i da novca, osoblja, opreme i prostora za transplantacije ima, ali nedostaje organizacija koja bi pratila ovaj proces, te da odgovornost za transplantacijsku medicinu snose ministarstva zdravstva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.