NJEMAČKA

Na otvorenju džamije i Islamskog centra u Majncu očekuje se 5.000 posjetilaca

Vrijednost džamije i centra procjenjuje se na 2,5 miliona eura

Centar ima brojne sadržaje. B. Šišić

Piše: B. Šišić

12.9.2019

Islamski kulturni centar Bošnjaka i džamija u Majncu veleljepna je građevina s munarom i kubetom čija se vrijednost procjenjuje na 2,5 miliona eura, a centralna svečanost otvorenja planirana je za 15. septembar.

Za šest godina, koliko je trajala izgradnja džamije i centra, učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora s novčanim prilozima i više od 50 osoba s materijalom. Najvećim dijelom bile su to džematlije s novčanim prilozima i prijatelji iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Na otvorenju će biti i reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović koji će sutra predvoditi i džuma-namaz u ovoj džamiji.

Imam džemata u Majncu već 15 godina je Halil ef. Makić.

- Isključivo je ovaj objekt građen novcima i ulaganjima džematlija, džemata, sponzora... Iskreno, nisam se nadao ovakvom objektu. Mislio sam to će biti nešto manji, u nekoj gradskoj četvrti, sa dosta manje kvadrature. Samo Allah, dž. š., nas je izveo na pravi put, dao nam snagu,volju, želju da sve ovo započnemo i evo i završimo – rekao je ef. Makić te istakao da su sve vrijeme imali veliku podršku od Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kao i od IZBiH.

Na otvaranju očekuju 5.000 ljudi, a na svečanost su pozvani visoki predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Njemačke i Bosne i Hercegovine, među kojima i Majkl Ebling (Michael), gradonačelnik Majnza.

Za subotu je zakazana manifestacija “Večer Kur’ana”, kao i svečanost Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Ef. Makić: Brojne zvanice. Arhiv

U subotu poslije podne-namaza bit će svečana inauguracija muftije za zapadnu Evropu Osmana efendije Kozlića.

- U subotu će reis Kavazović na akšam-namazu posjetiti džemat u gradu Visbadenu, a nakon toga će održati sastanak s glavnim imamima za zapadnu Evropu – pojasnio je ef. Makić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.