NJEMAČKA

Reis Kavazović na sastanku s glavnim imamima i predsjednicima zajednica u Evropi

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH u džamiji u Maincu će održati hutbu i predvoditi džuma-namaz

Husein ef. Kavazović. Arhiv

Fena

13.9.2019

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) BiH Husein ef. Kavazović boravit će u trodnevnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, u okviru koje će biti dodijeljena Murasela muftiji za zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću i otvoren Islamski centar u Maincu.

Reisu-l-ulema će danas održi sastanke s predstavnicima njemačkih lokalnih i pokrajinskih vlasti i Katoličke crkve, a u džamiji u Maincu će održati hutbu i predvoditi džuma-namaz, javlja MINA.

U subotu, 14. septembra, predviđeno je da reisu-l-ulema s predstavnicima džemata Mainc razgovara o izgradnji i svečanom otvorenju Islamskog centra, te projektu izgradnje Upravne zgrade Muftijstva za Evropu na džematskom zemljištu. Istog dana će biti uručena Murasela muftiji za zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću, a bit će održano i večer Kur’ana u džamiji Mainc.

Kavazović će održati sastanak s glavnim imamima i predsjednicima zajednica u Evropi, a nakon akšam-namaza u džematu Vizbaden obratit će se prisutnim džematlijama.

U nedjelju, 15. septembra, reisu-l-ulema će otvoriti i proglasiti Islamski centar Mainc vakufom Islamske zajednice i dodijeliti džematsku vakufnamu. Planirano je da program svečanog otvorenja počne u 11 sati.

U okviru programa, osim reisu-l-uleme, planirana su obraćanja novoimenovanog muftije za zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića, predsjednika džemata Minz Rifata Halilovića kao domaćina, zatim predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Paše ef. Fetića, imama džemata Mainz Halila ef. Makića i predsjednika Građevinskog odbora Nusreta Fakovića.

Predviđena su i obraćanja gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga, te ministra u vladi Savezne države Rajna-Palatinat Konrada Wolfa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.