PORUKE

Ambasador Fild: Situaciju u Mostaru ne možemo smatrati normalnom, sramota nema izbora 11 godina

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

13.9.2019

Fild u Mostaru. M. Smajkić

Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini danas u Mostaru organizira cjelodnevni program aktivnosti, koji je započeo ispred "Mepas Malla". Praktično, cijela Ambasada se danas "preselila" u Mostar i brojni građani su se zanimali za njihove promotivne aktivnosti.

Metju Fild (Matthew Field), ambasador Velike Britanije u BiH s velikim je zanimanjem razgovarao s građanima, jer, kako nam je kazao, uz to što Mostarcimana taj način pokazuju i svoj interes za njih, isto tako, iz prve ruke žele čuti koji su to njihovi prioriteti i potrebe.

- Mostar je fantastičan i divan grad, prepun historijsko-kulturnog nasljeđa, ali znamo da se, uostalom, kao i drugi gradovi, suočava sa izazovima i problemima – kazao je Fild za „Avaz“.

Ipak, u odnosu na druge gradove, poznato je Fildu, u Mostaru se već 11 godina ne održavaju lokalni izbori.

- Situaciju u Mostaru ne možemo smatrati normalnom. Da, 11 godina praktično bez izbora je sramota za demokratiju i ovu zemlju. To je toliko izgubljenih prilika za građane Mostara i, stoga, želimo da se izbori u Mostaru održe sljedeće godine, ali nemamo toliko vremena da riješimo tu situaciju. Naravno da su za to odgvoorni politčki predstavnici ,ne samo u Mostaru već i u Sarajevu, a prvi korak za Mostar i pozitivna poruka jeste održavanje izbora - poručio je britanski ambasador.

Podsjetio je na to da su njegov prethodnik, kao i bivša ambasadorica SAD u BiH bili vrlo aktivni u traganju rješenja za raspetljavanje političke krize u Mostaru.

- Svi mi zajedno možemo podržavati ovaj proces, ali nismo mi izabrani predstavnici, oni su odgovorni , oni moraju naći kompromis i biti u kontaktu, jer putem dijaloga je sve rješivo. Priritet i mišljenje Evropske unije je vrlo jasno u tom smislu- izbori u Mostaru se moraju održati - podvukao je Fild.

Također, kazao je i da je to što 11 mjeseci od izbora BiH nema formiranu vlast "još jedna izgubljena prilika za građane, ali i sramota".

- Isključivo su za to odgvorni političari i oni to mogu riješiti kroz dijalog. Saradnja sa NATO-om nije ništa novo i to nije ništa sporno. Ja mislim da je to pozitivno za sve ljude u BiH. Moje priortet i prioritet Britanske ambasade, ali i Britanske vlade u BiH jeste da građani imaju priliku za bolji život - kazao nam je Fild.

On će danas u Mostaru razgovarati sa učenicima Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) o pitanjima mladih i njihove budućnosti, a posjetit će i Četvrtu osnovnu školu i doržati interaktivni čas na engleskom jeziku.

Večeras će povodom otvorenja kafe-restorana u Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru biti održan koncert benda "Diplomatski instrument" Britanske ambasade, čiji je član i Fild.

Kako nam je rekao, posebno se raduje tom koncertu za koji su, naveo je, uvježbali sjajan repertoar sastavljen od britanskih ali i bh. klasika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.