REAKCIJE

Novalić: Šokirale su me informacije o stanju u Zavodu ''Pazarić''

Premijer je za početak naredne sedmice najavio sastanak predstavnika Vlade, Zavoda i finansijske policije

Novalić: Ovo što sam čuo je bilo razočaravajuće. Arhiv

Fena

13.9.2019

Šokirale su me informacije koje je u srijedu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić objelodanio direktor tog zavoda Redžep Salić, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić za Fenu.

- Bio sam prisutan na sjednici i mogu vam priznati da su me kao čovjeka šokirale informacije koje je direktor Salić kazao za govornicom. U svom mandatu često sam se susretao s problemima brojnih socijalnih grupa, ali ovo što sam čuo je bilo razočaravajuće i samo mogu zamisliti kako su se osjećale porodice i rodbina štićenika koji koriste usluge Zavoda - kazao je Novalić.

Na pitanje šta su sljedeći koraci koje će Vlada FBiH poduzeti u rješavanju ovog problema, premijer je za početak naredne sedmice najavio sastanak predstavnika Vlade, Zavoda i Finansijske policije.

- Hitno ću sazvati sastanak za početak sljedeće sedmice na kojem bi trebali biti dopremijeri, resorni ministar Vesko Drljača i ministrica finansija Jelka Milićević, zatim federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić i predstavnici Finansijske policije. Iako je javnost posljednjih dana upoznata s finansijskim podacima o poslovanju, rezultatima revizija, a spominjao se i izvještaj ombudsmena koji nikad nije bio pred parlamentarcima, na ovom sastanku želimo sve ''pretresti'' i dobiti sve detaljne podatke nadležnih, kako finansijske tako i o stanju u kojem su objekti Zavoda i o broju uposlenih, o ishrani štićenika… Jednostavno, napraviti kompletnu sliku - riječi su premijera Novalića.

Na pitanje šta će on konkretno poduzeti kad dobije sve te izvještaje o problemu koji, očigledno, nije od jučer, Novalić najavljuje i obraćanje pravosuđu čim sazna ko je odgovoran za stanje u Zavodu.

- Nakon što dobijem potrebne informacije od svih nadležnih, koji bi trebali oslikati realnu sliku, za pretpostaviti je da će se iskristalisati i ko je odgovoran za situaciju u koju su dovedeni prije svega štićenici Zavoda. Neću se ustručavati da istog časa nadležnim organima, najvjerovatnije tužilaštvu, proslijedim prijave protiv onih koji su bili odgovorni. Počnimo stvari nazivati pravim imenom; neko je primao plaću da radi svoj posao, a posao je da Zavod funkcionira kako treba i profesionalno pruža uslugu korisnicima. Poručujem da ću se lično pozabaviti ovim problemima sve dok ne budem siguran da će oni koji su uradili propuste i odgovarati za njih. Isto tako, poručujem da će Vlada Federacije BiH iznaći način kako poboljšati uvjete za ovu osjetljivu kategoriju. Nedopustivo je da ranjive kategorije našeg društva budu ovako tretirane - zaključio je federalni premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.