ZVORNIK

U mezarja 46 žrtava dodati naknadno pronađeni dijelovi skeleta

Radi se o žrtvama koje su bile zarobljene na početku proteklog rata na lokalitetu Bijeli potok

Završen postupak reekshumacije i reeasocijacije. Ilustracija

Fena

13.9.2019

Postupak reekshumacija i reeasocijacija, koji je započeo početkom ove sedmice u Gornjoj Kalesiji i Zvorniku, završen je danas. 

- Tokom proteklih dana pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i uz pristanak porodica ranije ukopanih žrtava tokom ove sedmice je otkopano 46 mezarja, te su ranije ukopane žrtve reekshumirane kako bi im se dodali naknadno pronađeni dijelovi skeleta – kazala je Feni  Emza Fazlić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.

Radi se o žrtvama koje su bile zarobljene na početku proteklog rata na lokalitetu Bijeli potok, a svi su nastradali u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima.

Posmrtni ostaci tih žrtava najprije su pronađeni u masovnim grobnicama Glogova i Crni vrh te u drugim manjim grobnicama, kao i na površini terena.

Iako skeleti žrtava tada nisu bili kompletni, porodice su se odlučile na njihov ukop. U narednim godinama ponovo su pronađeni neki dijelovi tijela tih žrtava.

Fazlić je kazala da su neki od njih već reekshumirani i ranije pa je zapravo ovo drugi put da je otvaran njihov mezar te im dodani dijelovi skeleta.

U Gornjoj Kalesiji su, također ,danas ispravljene i dvije pogrešne identifikacije klasičnom metodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.