GRAD OD MERAKA

U Tešanj put ne nanosi, u njega se mahsuz dolazi

Odavno je gradskiji od mnogih gradova, primjer je kako se čuvaju simboli i dragulji iz davne prošlosti

Piše: Hasan Čalić

15.9.2019

U Begovoj sobi Ago i Mensura Mujkanović s historičarima iz Tuzle i Gračanice Rusmirom Djedovićem i Edinom Šakovićem. H. Čalić

Lijepo uređena i po mnogo čemu poznata bosanskohercegovačka čaršija Tešanj, odnedavno i zvanično grad, oduvijek pun simbola iz prošlih stoljeća, mamac je za turiste.

Od Eminagića konaka, tešanjske Gradine, Gazi Ferhad-begove džamije (sve nacionalni spomenici BiH), “Kahve”, Turalića kuće, u kojoj je snimana kultna TV serija “Tale”, do najboljih voda za piće na svijetu, idu grupe turista, da vide to “čudo” od čaršije bosanske.

Treba doći i dušu odmoriti

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je Tešanj, gdje smo razgovarali s viđenijim ljudima. Bili smo pred Eminagića konakom, najljepšem i najstarijem objektu porodičnog graditeljstva iz davne 1860. godine.

Zgrada je bila oronula pa ju je otkupila i obnovila Općina Tešanj pa je danas Eminagića konak mjesto gdje treba doći i dušu odmoriti.

Novoizabrana direktorica Muzeja, ustanove u kojoj je uposleno petero ljudi od struke kako bi zaštitili kulturno-historijsko i prirodne naslijeđe tešanjskog kraja, Mensura Mujkanović dočekuje nas u Begovoj sobi.

Stigli su i stručni saradnici - historičari Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Rusmir Djedović i stručni saradnik Zavičajne zbirke iz Gračanice Edin Šaković kako bi s Tešnjacima razmijenili iskustva i nastavili saradnju.

- Muzej je osnovan prije devet godina. Radimo na očuvanju postojeće i pronalasku nove muzejske građe koju na nekoliko lokacija svakodnevno prezentiramo posjetiocima. Imamo pet zbirki naših eksponata, od arheološke, numizmatičke, etnološke i zbirke muzealija 92.-95. Kažu da dobro radimo na očuvanju naših simbola i dragulja.

Tešanj je poznata bh. čaršija, vole je filmadžije, sevdalije, turisti iz cijelog svijeta - kaže direktorica Mujkanović.

U Konaku nam Ago Mujkanović, kustos muzeja, osim Begove sobe, pokazuje i ostale odaje. Suvenirnica je puna turista, stigli čak iz Njemačke.

Do Eminagića konaka je Turalića kuća, u kojoj je snimana kultna TV serija “Tale”, danas privatno vlasništvo.

S ovog mjesta pogled seže na tešanjsku čaršiju, taze popločanu granitnim kockama, po kojoj tešanjske ljepotice mogu prošetati u nanulama.

Gradina noću sija iznad grada

Primjećujemo i mjesto gdje je sniman film “Gori vatra” Pjera Žalice. Nedavno je baš ovdje otvorena obnovljena “Kahva”. Iza “Kahve” je stara Gazi Ferhad-begova - Čaršijska džamija, koja je više puta stradala.

Posljednji put, u junu 2017. godine, kada je nevrijeme nad Tešnjom oborilo munaru.

Kako kaže Suljo ef. Bejtić, u toku je gradnja nove munare u istom stilu i od istog materijala.

Sa svojim kulama, Dizdarevom i Kapetanovom, utvrdama, zidinama, kazamatima, baruthanama, čatrnjom za vodu na 6.296 kvadrata, tešanjska Gradina, danju puna gostiju, noću obasjana, kako kaže kustos Miralem Alić, dominira starim gradom. Više puta obnavljana, danas prkosi vremenu.

Najbolja voda na svijetu

A Tešnjaci opet kažu da isuviše vole svoj grad, svoju čaršiju, pa je uređuju, čuvaju i ponose se njome. Starine i simbole posebno, ali ne zapostavljaju ni ovo današnje vrijeme. Razvili su biznis do neslućenih razmjera, piju najbolju vodu na svijetu, a ribari iz Tešnja nedavno su postali svjetski prvaci. 

Još da je živa muzička legenda Omer Pobrić pa da zasvira i zapjeva onu “Ja kakvog li grada prepunog sevdaha, kujundžijskih radnji kao nekad davno, i lijepih voda, bistrih kiseljaka, sve to ima Tešanj, grad je od meraka”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.