SARAJEVO

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika, 15 kandidata u utrci za devet potpredsjednika

Biraju se i članovi Glavnog odbora te Nadzornog i Etičkog odbora

I. Kriještorac - M. Aščić

14.9.2019

S lica mjesta - Avaz
Uoči Kongresa SDA - Avaz
Učestvuje 1.346 delegata - Avaz
SDA bira novo rukovodstvo - Avaz
Prisutno više od 600 gostiju - Avaz
+27

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će biti birani predsjednik stranke, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora te Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Sarajevu.

Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni stranački predsjednik Bakir Izetbegović, a bit će birano i devet potpredsjednika.

Izabrano je 20 biračkih odbora koji rukovode glasanjem.

Očekuje se izvještaj o radu stranke od 2015. do danas, koji će predstaviti Bakir Izetbegović, predsjednik stranke i kandidat za novog-starog predsjednika.

Kako je na početku rekao Izetbegović, 1.204 delegata prisustvuje Kongresu te sudjeluje u radu i donošenju odluka. Osim toga, došlo je i oko 600 gostiju te 80 akreditiranih predstavnika medija.

Izabrano je Radno predsjedništvo Kongresa, a za predsjednika je imenovan Halid Genjac.

Usvojeni su dnevni red i Poslovnik o radu 7. kongresa te biračka tijela.

Delegati su birani iz svih općinskih organizacija s prostora cijele BiH, a 30 delegata će predstavljati članstvo u dijaspori širom svijeta.

Na današnjem Kongresu prisutno je i više od 600 gostiju, među kojima su brojni zvaničnici. Između ostalih, tu su ambasador Turske Haldun Koč (Koc), Rusije Petr Ivancov, Kine Ji Ping, Poljske Jaroslav Linderberg (Jaroslaw) i brojni drugi. Prisutni su i predstavnici drugih stranaka, pa tako delegaciju SBB-a predvodi Edita Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.