SARAJEVO

Genjac uoči Kongresa SDA: Novi Statut donosi napredak u smislu demokratije

Kongres će usvojiti i programsku deklaraciju koja određuje rad stranke u narednom periodu

Piše: I. Kriještorac / Avaz.ba

14.9.2019

Danas se, prema broju delegata, održava najbrojniji Kongres u 27 godina dugoj historiji SDA. Prema riječima generalnog sekretara SDA Halida Genjca, 1.346 delegata će, uz prisustvo više od 600 gostiju, odlučiti o nekoliko veoma značajnih pitanja za SDAali i za politički život u Bosni i Hercegovini.  

- Dakle, danas je na dnevnom redu novi Statut SDA, koji je u značajnim mjerama, bitnim detaljima rekao bih, napredak u smislu demokratije, u smisli osiguranja zastupljenosti žena i mladih, osiguranja pozicija predstavnika konstitutivnih naroda i u smislu deakumulacije funkcija u vlasti. Zato ćemo usvojiti programske rezolucije koje se tiču svih segmenata života u BiH i tu će se iskazati stav o prisutnim pitanjima - rekao je Genjac. 

On je naveo kako će Kongres usvojiti i programsku deklaraciju koja određuje rad stranke u narednom periodu. 

- I na kraju kao jedan set pitanja dobit ćemo novog predsjednika, devet potpredsjednika, izabrati članove Glavnog odbora, Nadzorni odbor i Sud časti - rekao je Genjac. 

Kada je riječ o programskim rezolucijama koje će biti usvojene, Genjac je istakao kako je riječ o nesporazumu za koji je kriv jedan medij.

- Mi u svojoj deklaraciji imamo odredbu, odnosno proklamaciju da ćemo afirmirati bosanski identitet za sve građane BiH. Međutim, nesretni, mislim da nije zlonamjerno, umjesto toga je preneseno da ćemo mi bosanski jezik afirmirati kao princip za sve građane BiH, što nam, naravno, ni nakraj pameti ne pada niti je ikad palo - rekao je Genjac. 

Kako tvrdi, identitetska pitanja konstitutivnih naroda su pitanja ljudskih prava i zauzimaju visoku poziciju u našem odnosu prema tom pitanju, a, naravno, pitanje jezika kojim govore konstitutivni narodi je neprikosnoveno pravilo svakog konstitutivnog naroda.

- Dakle, to je bio nesporazum i usljed toga mi smo pretrpjeli određene štete, nadam se da nije u pitanju zlonamjerna greška. Drugo pitanje i ja napominjem da je to legitimni cilj jedne političke stranke da afirmirate bosanstvo kao nešto što je vrijednost svih građana BiH, naravno, zadržavajući etnički identitet i etnička prava.

Pitanje koje je, također, izazvalo određene probleme i nesporazume ili pogrešna tumačenja i zlonamjerna tumačenja u javnosti je, tvrdi on, pitanje Republike BiH.

- Ja mislim da se može složiti da su svi politički ciljevi koje političke stranke imaju legitimni uz uvjet da se ostvaruju legitimnim političkim sredstvima. Zato, ako vi kažete da imate cilj zaustaviti sve procese u BiH, blokirati BiH, ukinuti institucije, bojkotirati rad tih institucija, to je cilj koji može biti legitiman, ali ga nije moguće ostvariti na legitiman način i zato je to antidejtonsko djelovanje. Ali, ako kažete da je vaš cilj RBiH, to je legitiman politički cilj, moguće ga je teoretski ostvariti legitimnim političkim sredstvima, ali ta sredstva su rad u parlamentu, većina u parlamentu i donošenje odluke kako je to Ustavom BiH propisano - kazao je Genjac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.