SARAJEVO

Turisti iz Slovenije posjetili Avaz Twist Tower: Oduševljeni pogledom na glavni grad BiH

Promatrali glavni grad BiH

Avazov toranj. Arhiv

Piše: Al. H. / Avaz.ba

14.9.2019

Turisti - Avaz
Turisti iz Slovenije - Avaz
Turisti gledaju Sarajevo - Avaz
Turisti na Avazovom tornju - Avaz
Avazov toranj - Avaz

Avaz Twist Tower je postao nezaobilazna destinacija turista iz cijelog svijeta i uveliko obogatio turističku sliku glavnog grada BiH. Danas je grupa  turista iz Slovenije došla u posjetu Avazovom tornju sa čijeg su vidikovca s velikim oduševljenjem promatrali Sarajevo. 

Neki od njih su nam kazali kako su stalni gosti, dok će se drugi zasigurno u budućem periodu rado vraćati. 

Turistička voditeljica ove grupe Slovenaca izjavila je za naš portal: 

- Uvijek dovedem ljude u ovu prelijepu zgradu. Da dožive ono sve što pokažem tokom dva - tri dana koliko smo ovdje. Onda to sve sakupim u jednu priču i dođemo ovamo da pokažem gdje se šta dešava. Da dobiju utisak, jer ovo je jedina tačka gdje možemo sve to vidjeti - rekla je Sofija Marjanović. 

Inače, impozantni toranj ukupne visine od čak 175 metara, koji raspolaže sa 32.000 kvadratnih metara, rekordno je izgrađen za nepune tri godine. Otvoren je u maju 2009. godine.

Utemeljen na 30 metara ispod površine zemlje, Avaz Twist Tower nosi 23.000 kubnih metara betona i tri miliona kilograma željeza. Unutar tornja instalirano je više od 10.000 sijaličnih mjesta. Fasada je montirana od više od 200.000 različitih dijelova, nevidljivih od atraktivnog stakla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.