KAMPANJE

Humanitarni polumaraton na ulicama Sarajeva okupio 2.000 trkača, pobjednici Osman Junuzović i Olivera Jevtić

S. K. / Avaz.ba

15.9.2019

Utrka u Sarajevu - Avaz
Utrka u Sarajevu - Avaz
Utrka u Sarajevu - Avaz
Utrka u Sarajevu - Avaz
Utrka u Sarajevu - Avaz
+6

U Sarajevu je održan 13. Sarajevo Sberbank polumaraton, koji je skupa s pratećim utrkama (G-Drive štafetni polumaraton i utrka za građane "Novo Nordisk Fun Run"), okupio 2.000 trkača iz više od 40 zemalja.

Osman Junuzović iz Atletskog kluba Doboj Istok pobjednik je 13. po redu sarajevskog polumaratona u muškoj konkurenciji, dok je među ženama najbrža bila Olivera Jevtić iz Srbije.

Junuzović je polumaraton istrčao za sat i sedam minuta, dok je drugo mjesto zaueo Kenijac Stenli Kipruto (Stanley), koji je do cilja došao za sat i deset minuta. Treći je bio Alija Imamović iz Atletskog kluba Novi Grad, koji je utrku završio za sat i 12 minuta.

Olivera Jevtić polumaraton je istrčala sat i 17 minuta. Drugo mjesto zauzela je Slađana Perunović iz Crne Gore, koja je do cilja stigla za sat i 24 minute, dok je treća bila Lucia Kimani iz Atletskog kluba Banja Luka, također za sat i 24 minute.

Novčane nagrade u obje konkurencije su: 350 eura za prvo mjesto, 250 eura za drugo, a 150 za treće.

Sarajevski polumaraton tradicionalna je sportska manifestacija koja već 13. godinu promovira zdraviji način života, ali i turistički potencijal Sarajeva kao sportske destinacije širom regiona i svijeta. 

U utrci je učestvovao rekordan broj učesnika iz čak 41 zemlje, a više od polovine su domaći, iz BiH.

Utrka je društveno odgovornog karaktera, pa su trkači, ali i oni koji ne trče, mogli birati između dvije društveno odgovorne kampanje prodaje/kupovine kilometara, koje su motivirale stotine trkača na učešće.

"Trčimo zajedno za dječiji osmijeh" je kampanja koja će u sklopu projekta "Stariji brat, starija sestra" drugu godinu zaredom pomoći u finansiranju aktivnosti mladih koji su trenutno u velikom stanju potrebe i uglavnom bez roditeljskog staranja. 

Nova ovogodišnja kampanja "Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen!" pruža priliku svima da podrže inkluziju djece i omladine s Daunovim sindromom. 

Utrka je vodila učesnike kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, radi promocije kulturno-historijskog naslijeđa i turističkog potencijala grada. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.