INTERVJU

Cvijanović o formiranju vlasti na nivou BiH: Sve je zašlo u ćorsokak, sasvim bespotrebno i nepromišljeno

Predsjednica RS smatra da je Godišnji nacionalni program izmišljena tema i izmišljen uvjet

Željka Cvijanović. Arhiv

Srna

16.9.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je kao beznađe činjenicu da vlast na nivou BiH nije formirana ni gotovo godinu nakon izbora, naglasivši da se time šalje loša poruka i da su u pozadini svega političke igre.

Cvijanović je kazala kako je sve to zašlo u ćorsokak, sasvim bespotrebno i nepromišljeno, "vjerovatno s namjerom uvjetovanja SNSD-a".

- Oni misle da SNSD tako žarko želi da dođe na vlast u Sarajevu da će prihvatiti sve. Ne, nećemo prihvatiti stvari koje nisu u skladu s Ustavom, stvari koje nisu u skladu s političkim realnostima i stvari za koje nemamo podršku naroda - rekla je Cvijanović za "Euroblic".

Na pitanje je li moguć dogovor s obzirom na suprotne stavove dva člana Predsjedništva BiH, s jedne, te stav Milorada Dodika, s druge strane, Cvijanović je ocijenila da je dogovor moguć, ali da se moraju uvažiti određene političke realnosti i da niko nikome ne uzurpira bilo koja prava.

- Dakle, hajde da pričamo o onom o čemu smo saglasni, a da rješavamo ono o čemu nismo, a ne da ono oko čega se ne slažemo nametnemo kao jedno jedino pitanje i da sve drugo zbog toga treba da propadne - istakla je ona.

Cvijanović je rekla da je Godišnji nacionalni program (ANP) izmišljena tema i izmišljen uvjet, te naglasila da je prioritet put ka EU.

- Priča o NATO putu je samo isprodukovana da bi bila kočnica za blokiranje procesa, a ne da bi bila neka tema oko koje treba da se usaglasimo i nađemo rješenje - navela je ona te podsjetila da je RS za saradnju s NATO-om i da postoji Rezolucija NSRS o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

Na pitanje kako će NSRS odgovoriti na blokadu vlasti na nivou BiH, Cvijanović je rekla da će se entitetski parlament ozbiljno baviti temama koje su važne za funkcioniranje RS i da će njen odgovor biti legalistički, kao što je bio i do sada.

Mi smo legalisti i znamo na koji način stvari u okviru BiH treba da budu koncipirane. Ustav BiH je vrlo jasan po tom pitanju i nemate dilemu ko ima pravo na kakvo predstavljanje. U svakom slučaju, ponudit ćemo partnerstvo da se razgovara i to na način koji će biti realan, racionalan i uvažiti interese svih - navela je ona. 

Govoreći o migrantima, Cvijanović je naglasila da je riječ o velikom izazovu, jer se govori o znatnom broju ljudi i prijetnji da se taj broj stalno povećava zbog zatvorenih zvrata kod Evropljana.

Ona je navela da se RS u tom slučaju suočava sa problemom adekvatnog smještaja migranata, problem zdravstvene prirode zbog mogućih zaraznih bolesti, ekonomsko-finansijskim problemom, te problemom nemogućnosti indentifikacije i sigurnosne provjere tih lica.

Cvijanović se kreće u demografsku obnovu na sveobuhvatniji način, što znači angažman više institucija istovremeno.

- Imamo određenu studiju koja nam pokazuje gdje su problemi i šta treba da se radi, šta je važno sada kada imamo taj set mjera koji traje već godinama, jer ćemo ga obnoviti, modificirati i dodati neke nove stvari - dodala je ona.

Prema njenim riječima, tu je mnogo stvari, radi se na ekonomskoj slici, povećanju radnih mjesta i plaća, s jedne strane, i s druge, infrastruktura za bolji kvalitet života i socijalna briga usmjerena na one kojima treba, a sve to uz klasične pronatalitetne mjere.

Govoreći o saradnji RS i Srbije, Cvijanović je rekla da je ona odlična i da ostaje prostor samo za njeno jačanje te podsjetila na znatna sredstva koja je Srbija uložila u RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.