SARAJEVO

Ministar Drljača nakon sastanka u Zavodu "Pazarić": Direktor Salić ima apsolutnu podršku Ministarstva

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prošle sedmice usvojio tri zaključka

Piše: S. Šabić / Avaz.ba

16.9.2019

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ''Pazarić'' završen je sastanak ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače i direktora Zavoda Redžepa Salića o aktuelnoj situaciji.

Ministar Drljača je u svojoj izjavi medijima kazao kako direktor Salić ima apsolutnu podršku Ministarstva. Rekao je i da će već na narednoj sjednici Vlade FBiH zatražiti da se izdvoje hitna novčana sredstva za potrebe Zavoda u Pazariću.

Kako saznajemo, sutra će u posjetu Zavodu doći i potpredsjednica Federacije BiH Meliha Mahmutbegović.


Ministar Drljača stigao u "Pazarić" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
+1

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je prošle sedmice, nakon što je direktor Salić obznanio šokantne informacije o situaciji u "Pazariću", usvojio tri zaključka.

Jedan od njih se odnosio i na dostavljanje informacija FUP-u, odnosno prvim zaključkom Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH zaduženo je da ponovo razmotri izvještaje o radu pet ovakvih zavoda za 2018. godinu te da Parlamentu u roku od 60 dana dostavi nalaze FUP-a, Tužilaštva i Ureda za reviziju institucija FBiH.

Drugi zaključak je da se organizira obilazak Zavoda ''Pazarić'' i da provjeri stanje na terenu. I treći zaključak je da Vlada izdvoji interventna sredstva za ovaj zavod za nadolazeću zimsku sezonu bez kojih neće moći opstati. 

Prošle sedmice u "Pazariću" su boravili i inspektori Federalne uprave policije (FUP), a Salić bi sutra trebao dati izjavu FUP-u povodom informacija o stanju u ovom zavodu. 

On je prethodno situaciju u Zavodu ocijenio katastrofalnom, navodeći da je finansijski izvještaj friziran, te uputio tužbu SIPA-i, FUP-u i Tužilaštvu. 

S druge strane, Upravni odbor je zaključio kako je u ovoj ustanovi sve sjajno te da nije ništa onako kako je direktor Salić prikazao javnosti, na što je on odgovorio kako ga ništa neće zaustaviti da se bori za bolji Zavod i za štićenike. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.