REAKCIJE Nakon Kongresa SDA

OHR o deklaraciji SDA: Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH zahtijeva široku podršku

Avaz.ba / N1
16.09.2019 13:33

Zgrada OHR-a

Foto: Arhiv

Delegati 7. kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održan u Sarajevu proteklog vikenda, usvojili su temeljne akte koji definiraju unutrašnju organizaciju i politički kurs ove stranke.

Usvojeni su Statut i Programska deklaracija SDA te devet rezolucija. Upravo je deklaracija SDA izazvala mnogobrojne reakcije u Bosni i Hercegovini, pogotovo iz entiteta Republika Srpska.

U deklaraciji se, između ostalog, naglašava da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Upravo ovaj dio deklaracije naišao je na oštre osude stranaka iz RS, kako vladajućih tako i opozicionih. Upitali smo i Ured visokog predstavnika za komentar.

- Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinirano i Ustavom. BiH nije državna zajednica, dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode - naveli su za N1 iz OHR-a.

Osim iz Republike Srpske, na deklaraciju su reagirali i iz Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS BiH) i "odbacili ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA".

U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA "potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH". 

Tagovi

OHR SDA

Komentari

NA VRH