RODITELJI, OPREZ

U Bosni i Hercegovini pronađeni dvije hodalice i trotinet opasni za djecu

Romobil i hodalica opasni za djecu. Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Srna

16.9.2019

Na tržištu BiH pronađeni su dvije hodalice i trotinet čija upotreba predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o hodalicama "ES Robot" i "Minija" iz Turske te trotinetu DJ-06255 iz Kine. Uvoznik sva tri proizvoda je sarajevska firma "Mars 97".

Iz Agencije navode da je uvoznik poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja ovih proizvoda s tržišta, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu gdje je kupljen.

Hodalice nisu stabilne i mogu se prevrnuti, ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane određenim standardom, a uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Kod trotineta je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 milimetara, prečnik krajeva ručki upravljača manji je od propisanih 40 milimetara, a ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve.

Uputstvo za upotrebu trotineta nije napisano ni na jednom jeziku koji se koristi u BiH, navedeno je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.