REPUBLIKA SRPSKA Sutra sastanak Glavnog odbora SNSD-a

Dodik spremio odgovor na deklaraciju SDA: Koncipiran i veoma jasan

Postupanje visokog predstavnika opasno kao i stavovi SDA

Sl. M. / Avaz.ba
17.09.2019 09:13

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD sutra održati sastanak Glavnog odbora stranke da bi se pripremio kvalitetan odgovor na deklaraciju SDA.

Suština odgovora koji ćemo predložiti Narodnoj skupštini RS, koju ćemo na bazi toga i zakazati, bit će upravo afirmacija stavova i mjera koje ćemo predočiti Glavnom odboru - rekao je Dodik za RTS. 

On je ocijenio da je jednako opasno nepravno postupanje visokog predstavnika, kao i stavovi SDA. 

Navodeći da su se svi iz međunarodne zajednice povukli i nešto čekaju, Dodik je rekao da je očigledno da bi se sva oštrica međunarodne zajednice svalila na RS ukoliko bi ona sada izašla sa čvrstim stavom.

U tom pogledu ćemo biti malo pametniji nego ranije... Imamo koncipiran odgovor koji je veoma jasan - istakao je Dodik.  

On je kazao i kako je deklaracija Stranke demokrtaske akcije "poziv je na definitivni raspad BiH iza koga stoje bošnjačke stranke". 

- Ono što rade je direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa - rekao je Dodik.

Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao kako sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno plaše razvoja događaja.

- Ali oni se ni ranije nisu pridržavali Ustava - naveo je Dodik precizirajući da misli na pravosuđe, poreze i mnoge druge nadležnosti.

Dodik je naveo da će odgovror RS biti sistematičan i da pokušava objediniti sve političke snage u tom bh. entitetu. Kazao je i kako će predložiti opoziciji koja je u vlasti u BiH, da napusti partnerstvo sa SDA i da se ne prihvataju nikakvi razgovori sa SDA. 

- SNSD će se sigurno pridražvati dogovora - poručio je Dodik i naveo da se SDA doveo u poziciju u kojoj niko od Srba i Hrvata neće sa njima da radi, što je pat pozicija koja više liči na raspad BiH nego na očuvanje ustavnog poretka.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", s tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. 

Komentari

NA VRH