SARAJEVO

Komšić primio akreditivno pismo novog šefa Delegacije EU Johana Satlera

Posebno se fokusirao na zapadni Balkan

Satler uručio akreditivno pismo Komšiću. Fena

Fena

18.9.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas akreditivno pismo novog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Johana Satlera (Johann Sattler). 

Ovaj austrijski diplomata rođen je 1969. godine, a diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Inzbruku 1994. godine, te završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču. Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom prethodnog iskustva te svog prethodnog mandata kao austrijski ambasador u Albaniji ambasador Satler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

U ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Posmatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. U skorije vrijeme radio je kao šef Odjela za zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u ministarstvu vanjskih poslova Austrije. U Albaniji je preuzeo ambasadorsku dužnost 2016. godine.

Ambasador Satler je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini od 1. septembra 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.