VLADA FBIH

Pozitivna politička klima garantira sigurnost za ulaganja

Nažalost, u BiH nova vlast nije formirana ni nakon skoro godinu od izbora, smatra Lasić

Lasić: Najvažniji segment prometa u BiH je cestovni. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

18.9.2019

Razvoj infrastrukture donosi ekonomski i privredni rast, a kako bi razvojne projekte pokrenuli i realizirali potrebne su nam investicije. To smatra ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić te dodaje da je u cijelom krugu jedna od važnih karika pozitivna politička klima koja investitorima garantira sigurnost za ulaganja.

- Najvažniji segment prometa u BiH je cestovni. Njime se omogućava prijevoz ljudi i dobara, ekonomska saradnja, povezanost sa susjednim zemljama i stoga su nužna ulaganja u izgradnju, sanaciju i održavanje. Trenutna ulaganja u cestovni promet u Federaciji BiH uključuju 474 miliona eura za autoceste i 396 miliona eura za magistralne ceste - naglasio je Lasić.

O ulaganjima i modernizaciji prometnica kroz Hercegovinu Lasić je istaknuo projekte izgradnje ceste Neum - Stolac, za koju je izdvojeno 40,86 miliona eura, autoceste na Koridoru 5C ukupne investicijske vrijednosti preko 460 miliona eura i južne obilaznice Mostara.

- Sve ovo nije moguće bez političke potpore, pozitivnih pomaka i, prije svega, stabilne vlasti. Nažalost, u BiH nova vlast nije formirana ni nakon skoro godinu od izbora. To se odražava na funkcioniranje svih nivoa vlasti i općenito države, ali i na realizaciju mnogih dogovorenih projekata - kazao je Lasić dodajući kako Vlada FBiH u svom radu teži tome da dogovorima rješava sva pitanja, te na taj način i donositi odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.