AUSTRIJA

Crnadak upoznao Feruta s problemom odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora

Šef bh. diplomatije rekao je da će institucije na svim nivoima i u narednom periodu biti uključene u intenzivnu saradnju BiH s IAEA

Crnadak s Ferutom. MVP

Fena

18.9.2019

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Beču s v. d. generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Kornelom Ferutom. 

Glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje BiH s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i problem odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora.

Crnadak je upoznao v. d. generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju s konkretnim razlozima zbog kojih se BiH oštro protivi izgradnji odlagališta na lokaciji Trgovska gora, kako je najavila Republika Hrvatska.

Šef bh. diplomatije rekao je da će institucije na svim nivoima i u narednom periodu biti uključene u intenzivnu saradnju BiH s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u vezi sa ovim pitanjem. On je izrazio nadu da će dobra saradnja BiH i IAEA, koja je doprinijela poboljšanju nuklearne sigurnosti u BiH, biti nastavljena i u drugim oblastima.

Crnadak je poželio uspjeh u radu novom vršiocu dužnosti generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Tokom popodneva Crnadak će se obratiti na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Crnadak predvodi delegaciju BiH koja učestvuje u radu Generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču da bi u najvišem resornom tijelu pod okriljem Ujedinjenih naroda skrenuli pažnju na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz nuklearne elektrane Krško na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.