ZENICA Na prijedlog Azre Šabanović, ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice

Vlada ZDK odobrila 85.200 KM pomoći radnicima „Krivaja Mobel“

Ukupno će 426 radnika dobit jednokratnu novčanu pomoć od 200 KM

Avaz.ba
18.09.2019 17:34

Vlada Zeničko-dobojskog kantona

Foto: Arhiv

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Azre Šabanović, ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, odobrila je sredstva od 85.200 KM kao pomoć socijalno-intervenirajućeg karaktera Zeničko-dobojskog kantona za bivše radnike firme “Krivaja Mobel” iz Zavidovića.

Kako je kazala ministrica Šabanović, 426 radnika dobit će jednokratnu novčanu pomoć od 200 KM. Sredstva će biti doznačena Općini Zavidovići, koja će pomoć plasirati preko Centra za socijalni rad.

Radnici “Krivaje” su jedno vrijeme ostvarivali pravo na naknadu zbog nezaposlenosti zavisno od dužine radnog staža, ali je za većinu radnika ovo pravo prestalo. Bivši radnici nalaze se u veoma teškom socijalnom stanju, jer nemaju sredstva za osnovne životne potrebe.

Isplata novčane pomoći za radnike dogovorena je na nedavnom sastanku u Vladi Federacije BiH, na kojem su učestvovali predstavnici Vlade ZDK, radnika i Općine Zavidovići.

- Moramo pomoći radnicima dok se ne riješi situacija u ovom privrednom društvu. Vlada ZDK je ovime ispoštovala svoju obavezu, a u obezbjeđivanje finansijske pomoći će se uključiti i Vlada Federacije BiH i Općina Zavidovići - izjavio je premijer Mirza Ganić.

Komentari

NA VRH