SARAJEVO

Drljača: Ministarstvo će Zavod "Pazarić" pomoći finansijski i tehnički

Bit će izvršene dodatne kontrole u zavodima da vidi ima li problema

Ministar Drljača na današnjoj pres-konferenciji. I. Kriještorac

Piše: I. K. / Avaz.ba

19.9.2019

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike, danas je u svom izlaganju kazao da su upravljačke strukture Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin i Bakovići, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine ''Pazarić'', Zavod za odgoj muške djece i omladine Sarajevo-Hum te ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški dostavile izvještaje o svom radu za 2018. godinu. 

Vlada FBiH ih je proslijedila Parlamentu FBiH kao njihovom osnivaču na razmatranje i odlučivanje. Tokom razmatranja predmetnih izvještaja na 4. redovnoj sjednici PD Parlamenta FBiH od 11. septembra 2019. godine direktor Zavoda ''Pazarić'' je osporio tačnost podataka navedenih u izvještaju o radu istog zavoda, te iznio niz navoda o lošoj situaciji, posebno u segmentu uvjeta u kojima borave štićenici i finansijske situacije. 

- Imajući u vidu iznesene navode, kao i činjenicu da u Zavodu ''Pazarić'' borave osobe s intelektualnim i duševnim smetnjama, ovi su navodi uznemirili širu društvenu javnost, te je bilo neophodno utvrditi stvarno činjenično stanje - istakao je Drljača. 

Vlada je s tim u vezi donijela i određene zaključke. 

- Zaključak je da u roku od sedam dana Finansijska policija i Federalna uprava za inspekcijske poslove, ministarstva pravde, zdravstva te obrazovanja i kulture izvrše nadzor koji je potreban te podatke dostave Ministarstvu rada i socijalne politike, koje će nakon toga pripremiti informaciju i dostaviti je Vladi FBiH - kazao je Drljača. 

O toj informaciji razgovarat će se naredne sedmice. Drljača je istakao i da je riječ o permanentnom proces te da Ministarstvo mora stalno raditi na tome. 

- Kada je riječ o podršci Zavodu "Pazarić", riječ je o finansijskim i tehničkim mjerama. Finansijski se može u jednom segmentu popraviti stanje u Zavodu. Vidjet ćemo šta objektivno možemo popraviti, ne smijemo dozvoliti da dođe zima, a da djeca žive u lošim uvjetima - istakao je Drljača. 

Bitno je napomenuti i da će Ministarstvo dodatno izvršiti kontrole u ostalim zavodima da vide ima li problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.