OTKRIVAMO

Šta će biti s investicijom vrijednom 1,5 milijardi KM: Sukob u Vijeću ministara zbog Bloka 7

Prekršeni su državni zakoni i nije poštovana procedura u federalnim institucijama, kaže izvor “Avaza“

Bevanda, Šarović i Zvizdić: Šta će odlučiti. Avaz Arhiva

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

19.9.2019

Kolegij Vijeća ministara BiH trebao bi danas na sjednici u Sarajevu završiti pismo podrške za gradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli kako bi ono bilo poslano na adresu „Elektroprivrede BiH“, saznaje „Dnevni avaz“.


Nema pisma

Riječ je o investiciji vrijednoj 1,5 milijardi maraka koja već sedam mjeseci čeka pismo podrške državne vlade kako bi potpisani ugovori s kineskom „Exim bankom“ o zaduženju bili operativni.

Iako je pismo podrške na Vijeću ministara usvojeno 5. avgusta, Kolegij danas mora postići konsenzus da bi ono bilo zvanično potpisano, ovjereno i poslano institucijama zaduženim za realizaciju ugovora.

Ovo je jučer potvrdio za „Dnevni avaz“ i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Kako nam je pojasnio, očekuje da će ishod biti pozitivan, ali ništa ne garantira.

- Ja ću biti za, ali za pismo podrške trebaju glasati i ostala dva člana Kolegija, Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović. Ako sve bude usvojeno, odmah šaljemo pismo na predviđene adrese - kazao nam je Zvizdić.


Nema druge

No, kako saznajemo, na današnjoj sjednici Kolegija u Sarajevu neće biti konsenzusa i pismo neće biti ni poslano. Razlog tome je što pojedini ministri Vijeća ministara BiH misle da u vezi sa saglasnošću za gradnju Bloka 7 nisu ispoštovane sve zakonske procedure.

- Prekršeni su državni zakoni i nije poštovana procedura u federalnim institucijama. Zakoni su jasni i moraju se poštovati, druge nema – kaže naš sagovornik.

Pokrenuta medijacija

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je prije nekoliko dana da će naredne sedmice biti održana medijacija s delegacijom BiH zbog spora u vezi s garancijama datim za gradnju Bloka 7.

- Problem je što vlasti u BiH tvrde da garancija uopće ne predstavlja državnu pomoć, a svi znamo da se radi o tome - rekao je Kopač

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.