ZADUŽENOST

U prvom polugodištu javni dug veći od 11 milijardi KM

Više od polovine zaduženosti po osnovu novih kredita, i to 59,8 odsto, odnosi se na kredite usmjerene za realizaciju infrastrukturnih projekata

Vijeće ministara BiH. Arhiva

Avaz.ba / Srna

19.9.2019

Javna zaduženost BiH na kraju prvog polugodišta iznosila je oko 11,15 milijardi KM, od čega je spoljni dug oko 8,2 milijarde KM, a unutrašnji dug oko 2,9 milijardi KM, dok udio javnog duga BiH u BDP-u iznosi 31,42 posto.

Prema informaciji koju je na današnjoj sjednici usvojilo Vijeće ministara, u ukupnom stanju javne zaduženosti BiH, Federacija BiH  učestvuje sa 59,91 posto, Republika Srpska sa 47,97 posto, institucije BiH sa 0,65 posto, a Brčko distrikt sa 0,47 posto. 

Javni dug je povećan za 0,46 posto ili 50,85 miliona KM u odnosu na kraj 2018. godine, s tim da je spoljni dug smanjen za 1,49 miliona KM, dok je unutrašnji dug povećan za 52,34 miliona KM, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Više od polovine zaduženosti po osnovu novih kredita, i to 59,8 posto, odnosi se na kredite usmjerene za realizaciju infrastrukturnih projekata, 25,8 posto na kredite namijenjene javnom sektoru, dok je 14,3 posto novih kreditnih sredstava angažovano za privredne djelatnosti.

Vijeće ministara usvojio je izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za prvih šest mjeseci, prema kom su ukupno ostvareni prihodi i podrške za finansiranje institucija BiH iznosili 443.571.034 KM, dok su ostvareni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH iznosili 416.513.976 KM.

Ukupni rashodi i izdaci institucija BiH izvršeni su u manjem iznosu od oko 17,6 miliona KM ili četiri posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvršenje kapitalnih izdataka značajno manje u odnosu na isti period prethodne godine, zbog privremenog finansiranja institucija BiH.

Po osnovu spoljnog duga isplaćeno je 380,69 miliona KM, čime su izvršene sve preuzete obaveze, a na otplat u glavnice se odnosi 318,34 miliona KM, dok se na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova odnosi 62,35 miliona KM ili 16,38 posto.

Na sjednici je usvojena analiza za prvo polugodište, koju karakteriše povećanje ukupne spoljnotrgovinske razmjene za 2,8 posto, smanjenje izvoza za 0,1 posto i rast uvoza za 4,5 posto.

Ukupna robna razmjena BiH u prvom polugodištu iznosila je 15,67 milijardi KM.

Vrijednost izvezene robe bila je 5,83 milijarde KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 9,78 milijardi KM, dok je valjskotrgovinski deficit iznosio 3,95 milijardi KM.

EU je i glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 67 posto, a slijede zemlje Cefte sa 13 posto, dok ostale zemlje učestvuju sa 20 posto.

Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 75 posto, u ukupnom izvozu BiH, a uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 62 posto u ukupnom uvozu zemlje.

Vijeće ministara dalo je saglasnost sarajevskoj "Prokredit banci" za podnošenje kreditnog zahtjeva Razvojnoj banci Savjeta Evrope u iznosu 10 miliona evra za djelimično finansiranje potprojekata za produktivne investicije u malim i srednjim preduzećima koja su locirana u BiH.

Cilj je doprinijeti otvaranju novih stalnih i sezonskih radnih mjesta, te zadržati postojeća, jačanjem konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća - krajnjih korisnika keditnih sredstava u cijeloj BiH.

Na sjednici je donesen zaključak kojim se potvrđuje da je dodjeljivanje kredita Evropske investicijske banke Inteza Sanpaolo banci, vrijednom 60 miliona evra, u skladu sa Okvirnim sporazumom između BiH i Evropske investicijske banke.

Sredstva će biti utrošena za finansiranje određenih projekata u BiH koje provode mala i srednja preduzeća, srednje kapitalizovan preduzeća, subjekti iz javnog sektora, kao i drugi preduzetnici iz privatnog sektora, u cilju povećanja konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za narednu godinu, koji će iznositi 300 KM, što je u istom nivou kao i prethodnih godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.