ZENICA

Nakon skandala s ucrvalim kurbanskim mesom: Počinju saslušanja u Tužilaštvu

U ovom slučaju, krivac je kadar koji je politička partija postavila na poziciju, smatra Lemeš

Završen inspekcijski nadzor. D. Pašalić

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

20.9.2019

Nakon skandala s ucrvalim tonama (3,5) kurbanskog mesa, koje su Domu za stara lica Zenica donirali građani, Islamska zajednica i Zeleni polumjesec, direktor Kemal Efendić, čijim je nesavjesnim radom došlo do propadanja mesa i neadekvatnog zbrinjavanja, uredno dolazi na posao dok javnost čeka njegovu ostavku.

Kemal Efendić. D. Pašalić

Šturi odgovor

Interesantno je i to da je Efendić danima nedostupan medijima, a da je Kantonalna inspekcija ZDK obavila nadzor, što su nam potvrdili u jučerašnjem šturom odgovoru. 

- Veterinarski inspektor izvršio je inspekcijski nadzor te će shodno tome poduzeti daljnje aktivnosti - kaže Mirsada Silajdžić, direktorica inspekcije, u šturom odgovoru, ne želeći kazati koje su konkretno aktivnosti poduzete, šta je utvrđeno nadzorom i koje su sankcije za neadekvatno zbrinjavanje animalnog otpada. 

Zanimljivo, Silajdžić nije znala objasniti kako nam ne može saopćiti detaljnije informacije budući da je općepoznato kako inspekcije po završetku nadzora odmah utvrde nepravilnosti, ako postoje. Da li je na pomolu novi slučaj “Ajdinovići”, za koji nikad nije obznanjen uzrok trovanja djece, bit će interesantno pratiti. 

Interesantno je i to da su drugog dana boravka u Domu, tvrde uposlenici, inspektori, navodno, poručili direktoru Efendiću: "Bit će sve uredu."

S druge strane, Samir Lemeš, u ime "Eko foruma" Zenica, ističe da nijedna akcija čišćenja divljih deponija nema smisla dok se ne počnu kažnjavati oni koji ih prave.

- U ovom slučaju, krivac je kadar koji je politička partija postavila na poziciju, pa će ga vjerovatno i zaštititi od adekvatne kazne. Bilo bi lijepo da se to ne desi, ali po dosadašnjem iskustvu, to je ipak najvjerovatniji scenarij – smatra Lemeš.

Jadranka Mikić, predsjednica Upravnog odbora (UO) Doma, ističe da je od Efendića zahtijevala hitnu, podrobnu, informaciju i da se pogleda stanje skladištenja.

- Upravni odbor će poduzeti sve mjere i aktivnosti usmjerene prema direktoru. Radi se o preozbiljnim stvarima da bi se olako prešlo preko njih – kaže Mikić.



Tužilaštvo ZDK. D. Pašalić

Formiran predmet

Kako saznajemo, danas će u Tužilaštvu ZDK, koje je formiralo predmet, izjave dati svjedoci ovog nezapamćenog skandala koji potresa zeničku ustanovu, među kojima je i Mirnes Duvnjak, vozač Hitne pomoći koji je, po naredbi i zajedno s direktorom, prevozio pokvareno meso.

Podsjetimo, odlukom direktora Efendića, inače diplomiranog pravnika i završenika medrese, propalo je 3,5 tona kurbanskog mesa koje su, najprije, skladištene zajedno sa svinjskim.

Nakon što se meso ucrvalo, Efendić je, budući da dobro poznaje Žepče jer je tamo do imenovanja na odgovornu funkciju direktora Doma radio u Birou za zapošljavanje, našao pogodnu lokaciju gdje su u rijeku bacili oko tonu mesa.

Oko 2,5 tona mesa transportirano je na lokalitet kod Mošćanice, gdje su, u noćnim satima, zakopane kako bi se cijela stvar pokušala zataškati. Međutim, cijelu aferu otkrio je novinar "Dnevnog avaza", a posljednjih dana i drugi mediji bave se ovom temom.

Loše stanje

Zabrinjava činjenica da je, kako saznajemo, preostalo kurbansko meso, ono u hladnjači u Žepču, gdje se nalazi oko pet-šest tona, također, u lošem stanju, uprkos činjenici da su uposlenici Doma za stara lica danima odlazili da preslože meso, sortiraju i pokušaju, do dolaska nadležnih organa, situaciju prezentirati idealnom. 

“Nijemi” u Medžlisu i Muftijstvu zeničkom

I dok su u javnosti očekivali da se uveliko oglase iz Muftijstva zeničkog ili Medžilsa Islamske zajednice Zenica, buduću da se radi o kurbanima i mesu koje je, kako je izjavio Efendić, donirala i Islamska zajednica, oni su, pak, odlučili biti “nijemi”.  

Naime, komentar povodom slučaja s kurbanskim mesom zatražili smo najprije od Mevludina Dizdarevića, glavnog muftije zeničkog, koji nas je uputio na Jakuba Salkicu, glavnog imama Medžlisa, ali, on, također, nije želio dati komentar. Simptomatično, upravo je Efendićev otac vozač glavnog muftije.

Javnost i donatori ogorčeni

Nakon obznanjivanja informacije da se donirano kurbansko meso najprije skladištilo zajedno sa svinjskim, potom ucrvalo, a onda bacilo u rijeku i zatrpalo na lokalitet Mošćanice, javnost je ostala zgrožena, a brojni donatori kurbanskog mesa ogorčeni. Posebno su šokirani da se na ovakav način postupalo s mesom, uzme li se u obzir da je Efendić završio medresu.  

- Lično sam kurban dala, sram ih bilo, neka im je na dušu - samo su neki od komentara ogorčenih donatora na društvenim mrežama čije se meso ucrvalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.