SASTANAK

Predstavnici političkih stranaka iz RS sutra kod Vučića: Razgovori o deklaraciji SDA i formiranju vlasti

Prilika za razmjenu mišljenja o stanju u RS, ali i BiH

Aleksandar Vučić. Arhiv

Avaz.ba / BNTV

20.9.2019

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske sutra će u Beogradu imati sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kod Vučića zajedno će biti sutra predstavnici dva bloka u RS, koje predvode SNSD i SDS.

Osim lidera SNSD-a i SDS-a Milorada Dodika i Mirka Šarovića, na sastanak kod Vučića u Beograd idu i predsjednici PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i još nekoliko predsjednika manjih stranaka koje imaju poslanike u NSRS.

Kako BN TV saznaje, prethodnih dana došlo je i do razgovora Mirka Šarovića i Aleksandra Vučića, tokom kojih je predsjednik SDS-a prihvatio da se odazove na poziv predsjednika Srbije da aktivno učestvuje u radu tog sastanka.

Osim lidera parlamentarnih stranaka, sastanku kod predsjednika Vučića prisustvovat će i predsjednica RS Željka Cvijanović, koja je rekla da će na tom sastanku biti riječi o važnim nacionalnim pitanjima.

Neposredni povod za ovaj sastanak je nedavno usvojena deklaracija SDA, u kojoj se naglašava da je cilj te stanke promjena Ustava, uspostavljanje novog koncepta unutrašnje organizacije BiH i jačanje "bosanskog identiteta".

Mnogi smatraju da će biti pokušaja da se kroz "beogradske razgovore" pokuša uspostaviti "svesrpsko jedinstvo" u Republici Srpskoj i kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH.

Bez obzira na ishod ovih razgovora, bit će to prilika za razmjenu mišljenja o stanju u RS, ali i BiH iz ugla dva suprotstavljena bloka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.