PORUKE

Komšić: Očekujem da će Aleksandar Vučić biti daleko mudriji od nekih naših političara

Željko Komšić. M. R. S.

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

20.9.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH kazavši da je sjednica bila redovna. 

- Na njoj su bile redovne tačke koje se tiču zaključenja bilateralnih sporazuma, odgovora, bilo da je riječ o davanju agremana ambasadorima pojedinih zemalja, imenovanju nerezidentnih ambasadora - rekao je Komšić. 

On je potvrdio da je na sjednici prihvaćen poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Predsjedništvo BiH 8. oktobra posjeti Beograd.

- Riječi je o trilateralnom sastanku Bosna i Hercegovina, Srbija i Turska i polaganju kamena temeljca u blizini Srijemske Rače za autoput Sarajevo - Beograd - kazao je Komšić. 

Prokomentirao je i sutrašnji sastanak predstavnika političkih stranaka iz RS sa srbijanskim predsjednikom. 

- Ja se nadam da će gospodin Vučić, rekao bih čak da očekujem to od njega i poprilično sam siguran, biti mudriji od nekih naših ovdje političara kada je riječ o tom sastanku - kratko je rekao Komšić.

Kada je riječ o zahtjevu Predsjedništva BiH koji je upućen Vijeću ministara, o izdvajanju tri miliona maraka za prijelaz Bratunac - Ljubovija, na insistiranje novinara, Komšić je prokomentirao i izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da ta sredstva neće biti operativna, jer nema budžeta. 

- Imaju budžetske rezerve. Ja ne znam koliko je Vijeću ministara ostalo još, ali po meni jučer su neke stvari pale ili povučene na Vijeću ministara isključivo zbog neslaganja jednog od dopredsjedavajućih Vijeća ministara, to je gospodin Dalipagić (Saša, op. a.). Dakle, riječ je i o tom mostu i o mostu gore u Bijeljini, o masi nekih stvari koje su neophodne na kraju krajeva i za ovaj trilateralni sastanak u Beogradu. Mi smo rekli da ćemo u međuvremenu pokušati te stvari poredati, dakle, poredati sva otvorena pitanja sa Srbijom i da vidimo šta je do nas da mi možemo ispraviti. Most Bratunac - Ljubovija besmisleno je da stoji napravljen. To nema veze s politikom, to ima veze s ljudima koji tamo žive - rekao je Komšić. 

On je naveo kako je očigledno da je taj most i druge neke priče koje su životnog karaktera, da su predmet raznih igara. 

- Da ne budem pregrub u ocjeni, možda i nekih političkih ucjenjivanja. Nisam u to siguran, ne poznajem detalje rada u Vijeću ministara - rekao je Komšić. 

Osvrnuo se i na današnji sastanak Predsjedništva BiH s ambasadorima, istakavši kako su razgovarali o ukupnoj situaciji u zemlji, kako se dođe do kompromisa, ali da nikakvih pomaka nije bilo.

- Nema nikakvih konkretnih pomaka. Do nas je sad da vidimo šta ćemo i kako ćemo, kako izaći iz ove situacije kada je riječ o formiranju vlasti, MAP-a, ANP-a, NATO puta i tako dalje - rekao je Komšić, dodavši kako nije bilo kritika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.